Botrányosan gyenge a fizetés az Amazonnál

Amazon, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
4. Amazon
Vágólapra másolva!
Nincs kizárva, hogy az Amazon lesz az első 1000 milliárd dollár értékű tőzsdei vállalat. A növekedése és üzleti pályája a legnagyobb techvállalataihoz hasonló, azonban a bérezés jelentősen elmarad a nagy riválisoktól. A cégnél a többség kevesebbet keres, mint az amerikai átlag.
Vágólapra másolva!

Az Amazon jelenleg a világ legnagyobb vállalatai közül a legdinamikusabban fejlődő. Míg a Seatlle-i cég biztosan terjeszkedik, addig a Szilícium-völgy óriásai az adatvédelmi botrányok hatására megtorpanni látszanak.

Nemrégiben írtunk arról, hogy óriási a verseny a legnagyobbak között, hogy ki éri el elsőként az 1000 milliárd dolláros cégértéket. A verseny azóta csak szorosabb lett, és bár az Apple továbbra is az első helyen van, már közel sem biztos, hogy ez sokáig így marad.

  1. Apple – 840,87 milliárd dollár
  2. Alphabet – 747,53 milliárd dollár
  3. Amazon – 739,47 milliárd dollár
  4. Microsoft – 731,48 milliárd dollár
A dobogón nagy a versenyfutás Forrás: Origo

Azonban az Amazon növekedésével párhuzamban meg-megjelennek olyan hírek is, amelyek rossz fényben tüntetik fel az e-kereskedelemmel foglalkozó céget.

Nem rég derült ki, hogy egy felmérés szerint a dolgozók egy része inkább nem jár mosdóba a teljesítménykényszer miatt, hanem üvegbe vizelnek. Természetesen a cég azóta jelezte, hogy a teljesítmény monitorozásának módszerein lazítottak, így mindenki nyugodtan használhatja a mellékhelyiséget.

Illusztráció Forrás: Getty Images/David Ryder

Azonban, ahogy a legnagyobb vállalatoknak, így az Amazonnak is közzé kellett tenni a bérezésre vonatkozó adatait. Ebből az derül ki, hogy

a cég alkalmazottainak medián éves fizetése 28 446 dollár,

ami átszámolva 7,17 millió forint.

Múlt héten közölte adatai a Facebook és a Twitter is, és kijelenthető, hogy a nagy versenytársakhoz képest kifejezetten rosszul fizet az Amazon. A Facebooknál a medián fizetés 240 ezer dollár, a Twitternél 161 ezer dollár.

Munkások az Amazon egyik brit raktárában Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Nyilvánvaló, hogy más a szervezeti struktúra és az alkalmazottak létszáma: míg az Apple-nél vagy a Facebooknál a többség kódot ír, számítógépen fejleszt valamit, vagy más szellemi tevékenységet végez, addig

az Amazon 550 ezer alkalmazottjának többsége egy raktárban tölti munkaidejét.

Emiatt a nagy techcégekkel való összehasonlítás inkább csak érdekes, mint irányadó, azonban az Amazon bérei még az USA átlagfizetéseitől is jelentősen elmaradnak - írja a Wall Street Journal.

A medián fizetés az Egyesült Államokban 44 564 dollár (11,1 millió forint).

Az Amazon medián 28 446 dollárja azt jelenti, hogy a cég alkalmazottainak fizetését növekvő sorrendbe állítva, a középső dolgozó fizetése ennyi. Tehát biztos,

hogy az Amazon munkásainak fele ennél nem keres többet.

Az Amazon új épülete Seattle-ben Forrás: Getty Images/David Ryder

A Seattle Times szerint a fizetések

az Amazon 45 ezer fős központjában átlagosan 110 ezer dollár körül vannak,

míg Jeff Bezos 1,6 millió dollárt keresett. Bezos a világ leggazdagabb embere, a cég részvényeinek 16 százalékát birtokolja, a Forbes szerint vagyona 126,5 milliárd dollár.