60 éves mélyponton a világ bortermelése

alcohol alcoholic angle background basement beverage brown bunch cellar drink indoor lot lots many oak old several stack texture vault vinery vineyard viticulture wide widel wine wood wooden Oak barrels in a traditional hungarian cellar for producing wine
Oak barrels in a traditional hungarian cellar for producing wine.
Vágólapra másolva!
Rendkívül gyenge évet zárt az európai bortermelés 2017-ben, amely leginkább a rossz időnek köszönhető. Ezek ellenére a globális kereskedelem virágzik, a fogyasztás is nőtt a tavalyi évben. Utoljára 1957-ben termeltek ennyire kevés bort a Földön.
Vágólapra másolva!

2017-ben roppant rossz évet zárt a világ bortermelés szempontjából, olyan rosszat, amire 60 éve nem volt példa.

A gyenge időjárásnak köszönhetően az uniós államok termelése visszaesett, amit nem tudott ellensúlyozni a világ többi régiójának termelése.

A 2017-es teljes termelés 250 millió hektoliter volt.

Ez az adat 8,6 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyelőtt – írja a Business Insider a párizsi Nemzetközi Borszövetség (OIV) adataira hivatkozva.

A 250 millió hektoliter nemcsak 2016-hoz képest kevés, hanem történelmi mélypontnak számít, ugyanis utoljára 1957-ben volt ennél kisebb a bortermelés,

akkor 173,8 millió hektoliter bor készült.

Rég nem látott gyenge év köszöntött a pincékbe Forrás: Turista Magazin/123rf.hu

Az Unió országainak termelése esett vissza leginkább (14,6 százalékkal), az EU-ban 141 millió hektoliter bor készült.

A három legnagyobb európai termelő:

  • Olaszország – 42,5 millió hektoliter (-17 százalék 2016-hoz képest)
  • Franciaország – 36,7 millió hektoliter (-19 százalék 2016-hoz képest)
  • Spanyolország – 32,1 millió hektoliter (-20 százalék 2016-hoz képest)

A gyenge termés leginkább a tavaszi fagyoknak köszönhető, de az áradások és viharok is megtépázták a legnagyobb borvidékek szőlőtőkéit.

Franciaországban is visszaesett a termelés Forrás: AFP/Luc Beziat

Az Egyesült Államok és Kína bortermelése stagnált, ugyanakkor Dél-Amerika országai vegyes képet mutatnak: míg az argentin termelés a gyenge 2016-os év után 25 százalékkal növekedett, addig Chilében 6 százalékkal visszaesett.

De mekkora a fogyasztás?

2017-ben 243 millió hektoliter bor talált gazdára,

ami 1,8 százalékos emelkedés 2016-hoz képest.

A legtöbb bor az Egyesült Államokban (32,6 millió hektoliter) és Franciaországban (27 millió hektoliter) fogyott.

Érdekesség, hogy a világ legnagyobb exportőrének Spanyolország számít, amely a globális kereskedelem 20,5 százalékért felel. Azonban ez a megállapítás csak mennyiséget tekintve állja meg a helyét, ugyanis értéket tekintve a francia borok exportja nagyobb forgalmat generált, összesen 9 milliárd eurót.

A fogyasztás emelkedett Forrás: Getty Images/iStockphoto/shironosov/Shironosov

A globális export mértéke 107,9 millió hektoliter volt mennyiségben, míg az értéke 20,3 milliárd euró 2017-ben. Előbbi adat 3,8, utóbbi 4,8 százalékos növekedés 2016-hoz képest.