A britek bekeményítenek a jegyüzérekkel szemben

2018.04.24. 10:10

Törvénnyel akadályoznák a jegyfelvásárló robotokat alkalmazó jegyüzérek tevékenységét Nagy-Britanniában, hogy azok ne fosszák meg a nagyközönség tagjait attól, hogy tisztességen áron jussanak hozzá a sportesemények, koncertek és színházi előadások jegyeihez – jelentette be Margot James, digitális és kreatív iparágakért felelős brit miniszter.

A javaslatot megelőzően derült ki, hogy a West Enden játszott Hamilton című hiphop-musicalre több mint 8.400 dollárért (2,5 millió forint) árulnak jegyeket egy másodlagos jegyértékesítő oldalon, holott a nemrég hét Laurence Olivier-díjjal jutalmazott előadásra 52 dollár és – a legjobb helyekre – 105 dollár közötti áron lehet jegyet váltani.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Halfpoint/Halfpoint

A törvényjavaslat, amely ezen a héten kerül a brit parlament elé, pénzbüntetéssel sújtaná azokat a jegyüzéreket, akik jegyfelvásárló robotok révén csapnak le a jegyekre, hogy aztán jóval magasabb áron eladják őket a másodlagos jegyértékesítő oldalakon.

A törvény tiltaná a jegyüzérek számára, hogy automatikus, felügyelet nélküli működésre tervezett programokkal (bot) játsszák ki a jegyvásárláskor alkalmazott biztonsági intézkedéseket és a szervezők által megengedettnél több jegyet vásároljanak.

"Eltökélt szándékom annak biztosítása, hogy mindenkinek legyen lehetősége tisztességes áron megvásárolt jegyekkel megnéznie kedvenc sztárjait. Ezen a héten utolsó szakaszába ér a harcunk, amelyet a robotokat alkalmazó jegyüzérek ellen vívunk, akik csupán azért vásárolnak fel jegyeket, hogy jóval magasabb áron továbbértékesítsék őket" – húzta alá Margot James.