Az MNB 35 millió forintra bírságolta a CIB Bankot

2018.04.25. 10:32

Pénzforgalmi szabálysértések miatt 35 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a CIB Bankra.

A jegybank tájékoztatása szerint a CIB Bank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását is.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A bírság mellett a hitelintézetnek június 30-ig meg kell felelnie a pénzforgalmi jogszabályoknak.

A bank megsértette egyebek között a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a pénzforgalmi számla megnyitására, a fizetési művelet hibás teljesítéséért fennálló felelősségi szabályra, a hatósági átutalások teljesítésére, a teljesítési határidőre vonatkozó szabályra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra és megfelelő értéknap alkalmazására vonatkozó rendelkezéseket.

A közlemény szerint az MNB a bank terhére értékelte, hogy a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírások közül sokat megsértett, a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fent. Szintén a bank terhére értékelték a nem haladéktalanul jóváírt fizetési műveletek nagy számát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK