A Samsung jelentése megerősíti, hogy bajban lehet az Apple

samsung galaxy s9
Samsung Galaxy S9
Vágólapra másolva!
Az Apple az első iPhone 10. évfordulóján nagyot akart húzni, és piacra dobta az arcfelismerő szoftverrel és OLED-kijelzővel ellátott iPhone X modellt. Most úgy tűnik, hogy a zászlóshajónak szánt okostelefon bajban van, ugyanis erre utaló jelek találhatóak a Samsung és más gyártók üzleti jelentéseiben, előrejelzéseiben.
Vágólapra másolva!

A Samsung közzétette az első negyedévre vonatkozó üzleti jelentését. A koreai gyártó eredményei megegyeztek az elemzői várakozásokkal, 14,45 milliárd dolláros profitról számolt be a cég.

Ez 59 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A Samsung bevételeinek jelentős részét a memóriakártyák és a telefonértékesítések (leginkább a Galaxy S9) tették ki - írja a BBC.

A Samsung sorozatban negyedik negyedéve jelent rekord nagyságú profitot.

Samsung Galaxy S9 Forrás: Samsung

Azonban a jelentésnek van egy aggasztó része is, amely ráadásul az Apple-t is érinti. A kijelzőket gyártó részleg eredménye elmaradt a várakozásoktól,

aminek vélhetően a visszafogott iPhone X eladás az oka.

Mint ismert, a Samsung is érdekelt abban, hogy az Apple legújabb modelljei jól teljesítsenek, mert a koreai gyártó szállítja az OLED-kijelzőket az iPhone-ba.

A CNBC szerint hasonlóan gyenge második negyedévre számít a részleg, ahol emiatt költségcsökkentő és hatékonyságot növelő intézkedésekre lehet számítani.

Oled kijelzőt kapott az iPhone X Forrás: Origo

A tajvani chipgyártó, a TSMC arról számolt be, hogy lefelé módosítja a második negyedéves bevétel-előrejelzéseit. A cég 7,8-7,9 milliárd dolláros bevétellel számol,

a szakértői 8,8 milliárd dollárral szemben.

Hasonlóan tett az osztrák AMS is, amely optikai szenzorokat szállít az Apple-nek, ők 50 százalékkal csökkentették a második negyedévre vonatkozó előrejelzéseiket az eladások kapcsán.

Amerikai elemzők szerint összeérnek a szálak, az előrejelzések negatív irányba való csökkenése mögött minden bizonnyal a gyenge iPhone X eladások állnak, egyes szakértők szerint akár arra is kényszerülhet az Apple, hogy „kinyírja" az 1000 dolláros telefont.