Az Apple történelmi negyedévet zárt

notcn, kijelző, sziget, okostelefon
Apple iPhone X, felül a notch!
Vágólapra másolva!
Jócskán últeljesítette az elemői várakozásokat az Apple az év elején. Az első negyedéves számból kiderül, hogy a vállalat sikeresen megdöntötte a 2015-ös bevételi rekordját és a fennállásának legsikeresebb negyedévén van túl az árbevételt tekintve. A cég legnépszerűbb eszközeinek az eladásai viszont lassultak, részben az iPhone X magas árának köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az Apple bevétele átlépte a 61 milliárd dollárt 2018 második negyedévében, ez pedig azt jelenti, hogy a kaliforniai vállalat megdöntötte 2015-ös rekordját,

története legtöbb bevételét hozó negyedévén van túl.

Az Apple negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a vállalat

  • 52,2 millió iPhone-t értékesített,
  • átlagosan 728,54 dollárért,
  • és összesen 38 milliárd dollár bevételre tettek szert ebből a forrásból.

Eladások tekintetében az előző évhez mérten 3 százalékot javult a cég, de ez az a pont, ami kicsivel elmarad az elemzők várakozásától.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy az iPhone X továbbra is a legtöbbet értékesített készülékük és minden héten megtartja ezt az előkelő helyet.

Az iPhone eladások a második negyedévben (lila) ls a cég bevételnövekedése (kék) Forrás: Atlas, Apple

A számítógépek és a tabletek területén is jól teljesített az Apple, hiszen 4 milliárd dollár értékben adtak el számítógépeket és laptopokat, valamint 9,11 milliárd dollár értékben tableteket.

Az elemzők attól tartottak, hogy a magasan beárazott iPhone X miatt erős visszaesés lesz majd az eladások tekintetében. Ezek a negatív hangok részben azért jelentek meg, mert az Apple beszállítóinak többsége, köztük az AMS és a Taiwan Semiconductors, mind bevételcsökkenésről számoltak be.

Az elemzők ezt úgy értelmezték, hogy az iPhone X iránti kereslet is alacsony lesz.

Az Apple a negyedéves számok közlése után bejelentette, hogy további 100 milliárd dollárt csoportosítanak a részvény-visszavásárlási programjukba,

ezen felül pedig 16 százalékkal növelik a részvényenkénti negyedéves osztalékot.

Fontos részlet, hogy Trump új adótörvénye miatt az Apple arra készül, hogy visszavisz Amerikába 252 milliárd dollárt, amelyet eddig külföldön tartott.

A visszavásárlásoknak köszönhetően a vállalat részvényei 5 százalékot emelkedtek a kereskedés utáni órákban, összességében pedig 80 százalékot az elmúlt két évben. Így az Apple lehet érheti el először az 1 milliárd dolláros piaci értéket.

A tőzsdei nyitás után várhatóan a techóriás piaci kapitalizációja 900 milliárd dollár fölé ugorhat.

A Mac és az iPad termékek bevételének alakulása Forrás: Atlas, Apple

Az iPhone marad továbbra is az Apple legfontosabb terméke, annak ellenére is, hogy növekedés látható az olyan termékek kapcsán is, mint az Apple Watch. A szolgáltatások is egyre nagyobb összeggel járulnak hozzá a vállalat bevételéhez, hiszen ebben a negyedévben az Apple Store, az Apple Pay és az iCloud már 9 milliárd dollár bevétel generált.

Cook megjegyezte, hogy éves szinten 50 százalékos bővülés figyelhető meg a vállalat hordható termékei között.

Az első negyedéves számokra jól reagált a piac, hiszen zárás után egészen 175 dollárig repültek az Apple részvények, majd stabilizálódni látszott az ár 174 dollár körül, ez pedig 5 százalékos növekedés jelent, ugyanakkor ez a szám valamelyest csökkent a nap további részében 3,3 százalékra.

A múltban hasonló jelenség volt megfigyelhető az Apple negyedéves jelentései után: eleinte általában felfele mennek a részvények, de a következő napon átlagosan 1 százalékot visszaesnek.

A negyedéves jelentés után hatalmasat ugrott az Apple részvények árfolyama Forrás: Atlas, Apple

A Birinyi Associates az Apple pénzügyi jelentései utáni piaci mozgást figyeli 2009 óta.

Szerintük az esetek 65 százalékában emelkednek a részvények azonnal a negyedéves jelentés után,

átlagosan 4,7 százalékkal.

A következő napon viszont az esetek 65 százalékában 0,92 százalékos visszaesés látható. A Birinyi szerint eddig a vállalat 89 százalékban túlteljesítette a várakozásokat 2009 óta. Végezetül kimutatták azt is, hogy az Apple részvényei a negyedéves jelentést követő héten 2 százalékkal emelkedni szoktak.