Jobban keresnek a gyakrabban alkoholt fogyasztók

ALCOHOL bar BEER Business CAFE Capital (City) England EUROPE evening Group HORIZONTAL illuminated Indoors LIGHTING London MAN NIGHT People PUB RESTAURANT TOURISM TOURIST United Kingdom WOMAN
United Kingdom, London, Southwark, The Horniman at Hay's pub
Vágólapra másolva!
Gyakrabban fogyasztanak alkoholt azok, akiknek több a fizetésük, derül ki a The Times beszámolójából. A víz-, pontosabban a képzeletbeli alkoholválasztó-vonal valahol az évi 40 ezer font jövedelemnél lehet (kb. 14 millió forint), legalábbis ezt támasztják alá a statisztikai adatok.
Vágólapra másolva!

Generációs szakadék tátong a briteknél az alkoholfogyasztási szokásokban. Míg a fiatalabbak kevesebbet, addig az idősebbek némileg többet isznak, mint korábban. Az alkoholfogyasztási szokásokat azonban vélhetően ennél is jobban befolyásolja az, kinek milyen végzettsége, illetve képesítése van.

Nem a fiatalok és nem a kétkezi dolgozók isznak többet

A brit statisztika adatok áttekintése az elmúlt évekre visszamenőleg, elsőre talán meglepő megállapításokhoz vezethet. Azokból ugyanis kiderül, nem a kétkezi dolgozók, és nem is a legfiatalabbak fogyasztanak a leggyakrabban alkoholt.

Egy londoni pubban: a statisztikai adatok szerint, a jobban keresők több alkoholt fogyasztanak Forrás: hemis.fr/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

A Nemzeti Statisztikai hivatal közlése szerint, azoknak az állampolgároknak közel 80 százaléka, akiknek éves jövedelme meghaladja a 40 ezer fontot, gyakrabban isznak alkoholt, mint az évente 30 ezer és 40 ezer font között keresők.

Utóbbiak csoportjában 68,5 százalék vallotta magát rendszeres alkoholfogyasztónak. Azoknak pedig, akik évente 10 ezer fontnál kevesebb jövedelemre tesznek szert,

csak 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy heti rendszerességgel isznak valamilyen alkoholtartalmú italt.

Az életkori megoszlás szerint fordított az irány. Az elmúlt bő egy évtized adatai alapján, minél idősebb valaki, annál több alkoholt fogyaszt. 2005-ben, a 16-24 évesek korosztály tagjainak mintegy 60 százaléka legalább heti rendszerességgel ivott. Tavaly már csak 46 százalékuk. A 25 és 44 év közöttieknél ez az arány 68 százalékról 56 százalékra csökkent.

A 65 év fölöttieknél az arány a vizsgált időszakban 54 százalékról 55 százalékra nőtt.

A növekedés nagyját főleg az ebbe a korosztályba tartozó nők emelkedő alkoholfogyasztási tendenciái adják.

Az olyan, magasan kvalifikáltak, mint az orvosok, építészek, tanárok, közel 70 százalékban sorolták magukat a rendszeres ivók közé.

A képzetlen illetve fizikai munkát végző munkavállalóknak csak 51 százaléka nyilatkozott így.

Nem a fiatalok, inkább a 65 év felettiek alkoholfogyasztása nő (illusztráció) Forrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

Érdekesség, hogy a többségi társadalom tagjai inkább vallják magukat rendszeres alkoholfogyasztóknak, mint a valamilyen etnikai kisebbséghez tartozók. Az előbbi csoportba tartozók 61 százaléka, az utóbbi csoportba tartozók valamivel több, mint 30 százaléka jellemezte magát rendszeres ivóként.

Felkészültek a rohamra

Nem derül ki, hogy a korreláció, azaz a statisztikai együttállás, közvetlen vagy csak közvetett az alkoholfogyasztás mértéke és a jövedelem között. Az feltételezhető, hogy a magasabban kvalifikáltak azért isznak többet, mert jövedelmük is magasabb, mint az alacsonyabb státuszú munkát végzőknél, amiből így többet fordíthatnak alkoholfogyasztásra. Erről az esetleges összefüggésről azonban a közölt adatok nem adnak információt.

A skóciai áremelkedés miatt, nagyobb árukészletet halmoztak fel a brit kereskedők, mint korábban, arra számítva, hogy a skótok náluk töltik fel otthoni készleteiket (illusztráció) Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A statisztika készítői megjegyzik, az alkoholfogyasztás reputációja ugyanakkor a közölt adatoknál vélhetően magasabb szinten van, mivel sok nyilatkozó válaszában kevesebb fogyasztási alkalomról, illetve gyakoriságról ad számot.

A brit áruházak mindenesetre az eddigieknél nagyobb árukészlettel készülnek a várható vásárlói rohamra, már ami az alkoholtartalmú termékeket érintheti.

Ahogy az Origo megírta, az edinburghi parlament által korábban elfogadott szesztörvény, hosszas huzavona után hatályba lépett. Ennek értelmében, számos alkoholos ital ára jelentősen emelkedik a napokban Skóciában. A brit kereskedők egy része arra számít, a skótok inkább az angol boltokban vásárolnak be és töltik fel az otthoni készleteket.