Húszmillió ember adatait hagyta el egy bank

banking Horizontal
People walk past a Commonwealth Bank branch in the central business district of Sydney on August 8, 2017. Australia's Commonwealth Bank said on August 8 it would slash pay and bonuses of top executives, but backed its chief executive over alleged breaches of money laundering and terrorism financing laws. / AFP PHOTO / Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek adatvédelmi botrányai nemcsak az online vállalkozásokat érték utol, hanem egy ausztrál bankot is. A Commonwealth Bank 15 évig gyűjtött adatokat 20 millió emberről, de azt már nem tudja az intézet megmondani, hogy mi lett az ezek tárolására szolgáló mágnesszalagokkal.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Commonwealth Bank húszmillió ember adatait vesztette el – írja a BBC.

Az adatokat mágnesszalagon tárolták;

azokon nevek, címek és számlaszámok szerepeltek.

Eredetileg a bank 2016-ban a két mágnesszalagot odaadta egy alvállalkozónak, hogy semmisítse meg, de hogy ez megtörtént vagy sem, arra nincs bizonyíték.

A bank a szalagokon

19,8 millió ügyfél 15 év alatt felhalmozott adatait tárolta,

és a vezérigazgató most elismerte: nem tudják igazolni, hogy azok biztonságosan „el lettek pusztítva”.

A bank központi épületének homlokzata Forrás: AFP/William West

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az adathordozók nem tartalmaztak a számlákkal való visszaélésre lehetőséget adó adatokat, például PIN-kódot vagy jelszavakat, de ettől még súlyos aggályokat vet fel a dolog.

Ugyan a bank akkoriban értesítette az illetékes hatóságokat és belső vizsgálatot indított, ahol arra jutottak, hogy

Azonban itt egy újabb hibát követett el a pénzintézet, mert a helyzet mérlegelése után úgy döntöttek, hogy a felesleges pánikkeltés elkerülése végett,

az ügyfeleket nem tájékoztatják az esetről.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök újságírók előtt óriási baklövésnek minősítette az adatvesztést és annak elhallgatását.

Nem ez az első botrány a bank történetében Forrás: AFP/Peter Parks

Scott Morrison, ausztrál kincstárnok szerint az ilyen eseteket szigorúbban, akár börtönbüntetéssel kellene büntetni.

Ráadásul ez nem az első botrány a Commonwealth Banknál, ugyanis múlt hónapban az derült ki, hogy díjakat vontak le olyan bankszámlákról is, amelyek esetében tudták, hogy az illető már meghalt.