Rakétaként lőttek ki az ingatlanárak Kim Dzsongun látogatása után

Dandong
A North Korean ship passes in front of the waterfront of the Chinese border city of Dandong (at rear), in China's northeast Liaoning province, opposite the North Korean town of Sinuiju on September 4, 2017. China said on September 4 it had lodged an official protest with its ally North Korea following Pyongyang's largest-ever nuclear weapons test. The massive explosion, which Pyongyang claimed was a miniaturised hydrogen bomb, has put the region on edge and raised questions about how Beijing will respond to its neighbour's latest provocation. / AFP PHOTO / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
Valósággal felrobbant az Észak-Koreával közös határszakasz kínai városának, Dandongnak az ingatlanpiaca, miután Kim Dzsongun márciusban Pekingben járt. Az észak-koreai vezetőnek ez volt az első olyan külföldi útja, amelyet hivatalos minőségében tett meg. Gazdasági hatása pedig már legalább Dandongban kimutatható.
Vágólapra másolva!

A Business Insider arról ír, hogy a határváros ingatlanárai szédületes ütemben megemelkedtek azóta, hogy az észak-koreai vezető nemrég Kínában járt. A helyi ingatlanügynökökre hivatkozva az állami tulajdonú kínai lap, a Global Times is arról számol be, Dandong egyes városrészeiben a lakásárak nemcsak emelkedésnek indultak, hanem egyszerűen megduplázódtak.

Népszerű a folyó partja

Dandong a Jalu-folyó partján fekszik, a víz túloldalán pedig ott van Észak-Korea, amely az utóbbi hetek diplomáciai fejleményei és az Észak-Dél csúcstalálkozó ellenére is, a világ egyik legelzártabb országa.

Dandong városa különösen fontos a kínai-észak-koreai kapcsolatok szempontjából Forrás: AFP/Mark Ralston

Most, március óta, a folyóhoz közelebbi városrészekben nemcsak a lakások, hanem az egyéb ingatlanok árai is meredek emelkedésnek indultak. 3000 jüanról (471 dollár, kb. 124 ezer forint) 5000 jüanra nőttek a kereskedelmi, illetve ipari célú ingatlanok négyzetméterárai, és hasonló mértékű drágulás tapasztalható a bérleti díjaknál is.

Miért fontos Dandong városa Kína és Észak-Korea kapcsolatában?

Ahogy az Origo írt arról, a kínai határváros, Dandong, különösen fontos a kínai-észak-koreai kapcsolatok szempontjából. A Jalu-folyó partján elterülő település afféle kapuvárosként funkcionálva, egyszerre terepe az észak-koreai ruhaárusoknak, központja a diktatúra kortárs művészetét Kínában értékesítő vállalkozásoknak, és a két ország között zajló kereskedelemnek is. A hatályban lévő ENSZ-szankciók előtt, Kína és Észak-Korea a határvároson keresztül bonyolította le áruforgalmának mintegy háromnegyedét. Ezért is volt óriási jelentősége annak, amikor a Jalu-folyón átívelő dandongi határhidat, a Barátság-hidat, mely szimbolikus jelentőséggel is bír a két ország kapcsolatában, tavaly év végén – karbantartási munkákra hivatkozva – Észak-Korea lezárta.

Emelkedés tapasztalható az új ingatlanok építésére benyújtott kérelmek számában is. A városban dolgozó ingatlanügynökök pedig arról is beszámolnak, nemcsak a város lakói adják-veszik egymás között a lakásokat.

A vásárlók közel harmada a városon kívülről érkezik, azaz vagy betelepülő, vagy befektetési céllal vásárol ott ingatlant.

Észak-koreai teherhajó a határfolyón, a háttérben a kínai város Forrás: AFP/Greg Baker

A dandongi ingatlanosok azt is elmondták: ez az elképesztő méretű piaci pezsgés az észak-koreai vezető márciusi látogatását követően kezdődött, és véleményük szerint, ténylegesen is annak köszönhető.

Az új Sencsenként álmodják meg Dandongot

A kérdés az, mi állhat a felfutás hátterében, és miért gondolják sokan a helyiek és Kína más területein élők közül is, hogy érdemes Dandongban ingatlant vásárolni.

A most ingatlant vevők jelentős része reménykedik abban, hogy a márciusi látogatás a két ország kapcsolatának új, prosperáló korszakát jelzi, amely azonnal kezdetét veheti akkor, ha a közeljövőben a kereskedelmi szankciókat hatályon kívül helyezik. Többen abban bíznak, ekkor Dandong városának hagyományosan fontos szerepe csak még inkább megerősödhet. Sőt, vannak, akik szerint

a város lehet az új Sencsen.

Sokan azt remélik, Dandong lehet az új Sencsen: a Hongkong melletti település Kína egyik leggazdagabb városa lett napjainkra Forrás: XINHUA/Mao Siqian, AFP

Ez a város Hongkong közvetlen közelében terül el, gazdasági szerepe és jelentősége pedig az utóbbi években komolyan felértékelődött. Napjainkra pedig Kína egyik leggazdagabb településévé vált.

Hasonlóban bíznak most a dandongi ingatlanpiacon bevásárlók is, remélve, hogy a Koreai-félsziget körüli feszültség enyhülésével,

a gazdasági felvirágzás korszaka köszönt be, melyben a határvárosnak kiemelt szerep jut.

A kínaiak optimizmusát mutatják azok az értesülések is, amelyek szerint a kínai potenciális vásárlók már nemcsak a hazai Dandong, hanem az észak-koreai főváros Phenjan és Wonsan városának ingatlanpiacán is megjelentek érdeklődőként.