Moody's: pozitív magyar bankrendszeri kilátások, növekvő GDP

Mercedes autógyár Kecskemét
Picture taken on March 29, 2012 shows a view of the factory of German carmaker Daimler AG Mercedes-Benz in Kecskemet, about 90km east of Budapest on March 29, 2012. German luxury car maker Daimler has completed construction of an 800 million euro factory in Kecskemet. The project is the largest new investment by far in recent years in Hungary and one which highlights the government's ambivalent relationship to investors. The official inauguration ceremony of the factory will be held this afternoon. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Moody's Investors Service várakozása szerint a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének. A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett új szektorelemzésében közölte: ennek alapján fenntartja a magyar bankrendszernek két éve megadott pozitív kilátást.
Vágólapra másolva!

A Moody's a 18 oldalas szektorelemzésben kiemelte: a tavalyinál valamelyest lassabb, de továbbra is robusztus növekedést vár a magyar gazdaságban az idén és 2019-ben.

Növekvő GDP, csökkenő kinnlévőség

A cég előrejelzése szerint, a

magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban 3,1 százalékkal, 2019-ben 2,5 százalékkal növekszik.

A Moody's erőteljes magyar gazdasági növekedéssel számol idénre és jövőre is Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hitelminősítő azzal számol, hogy a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes követelésportfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig, a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

A Moody's közölte, hogy az általa besorolással ellátott magyar bankok eszközállomány-súlyozással számolt átlagos forintbetét-besorolása "Baa3". Vagyis azonos a cég által a magyar szuverén adósságállományra érvényben tartott osztályzattal.