Jelentősen nőtt a Magyar Telekom nyeresége

magyar telekom t-mobile
A Magyar Telekom logója.
Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom Nyrt. folytatódó tevékenységből származó nettó nyeresége az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladva 4,1 milliárd forinttal 8,9 milliárd forintra emelkedett 2018 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők 7 milliárd forint adózott nyereséget vártak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készített gyorsjelentés szerint

a cég összes bevétele 149,597 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 140,507 milliárd forintról,

a rendszerintegrációs és információtechnológiai (RI/IT) bevételek, a készülékértékesítési valamint a mobil adatforgalmi bevételek további növekedése következtében.

A Magyar Telekom logója Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Telekom 2018-ban éves szinten enyhén csökkenő, 600 milliárd forintos árbevételt, és nagyjából 190 milliárd forint EBITDA (kamatfizetés, adózás, és értékcsökkenési leírás előtti) eredményre számít változatlanul.

A cég úgy számol, hogy a 2018-as év után részvényenként 25 forint osztalékot fog fizetni, a 2017-eshez hasonlóan.

A Magyar Telekom tavaly eladta teljes részesedését a montenegrói leánycégben, a tranzakció zárása 2017 januárjában megtörtént. Emiatt a montenegrói operáció 2017. első negyedévi, 9,5 milliárd forintos adózott eredménye megszűnt tevékenységként, külön szerepel a jelentésben.

A cég január elsejével új, IFRS 9 és 15 standardot vezetett be, ennek számviteli hatása további 1,022 milliárd forint bevételt eredményezett 2018 első negyedévében, ezt figyelembe véve a bevételek 150,619 milliárd forintra nőttek.

A mobil bevételek (az IFRS 15 hatása nélkül) éves szinten 4,6 százalékkal 77,7 milliárd forintra nőttek az első negyedévben, az adatbevételek pedig éves szinten 14,4 százalékkal 19,7 milliárd forintra emelkedtek. A vezetékes bevételek 7,6 százalékkal 51,2 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A jelentés szerint a Telekom EBITDA eredménye idén az első negyedévben 9,4 százalékkal 41,928 milliárd forintra emelkedett, a bruttó fedezet növekedésének, valamint a közvetett költségek terén elért megtakarítások eredményeként. Az IFRS 9 és 15 alkalmazása további 0,6 milliárd forint EBITDA javulást eredményezett.

A nettó eladósodottság a 2017 végi 309,6 milliárd forintról 2018. március végére 318,1 milliárd forintra nőtt. Ugyanakkor a nettó adósságráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 34,8 százalékról 34,4 százalékra csökkent, ami az IFRS 15 bevezetése által okozott megnövekedett eredménytartalékot tükröz – áll a közleményben.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen vezérigazgatót, aki elmondta: a Telekom megőrizte az előző pénzügyi évből származó lendületet, és 2018 első negyedévében is erős növekedést mutatott fel bevételi és EBITDA oldalon egyaránt.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A magyarországi működésben folytatódtak az előző évben elindult kedvező folyamatok, mindhárom fő szolgáltatás bevételei nőttek. Emellett, a 2017-ben bevezetett szabályozói változások, amelyek az audiovizuális eszközök értékesítését tették kötelezővé minden kétéves hűségszerződés mellé, szintén emelték az eszközértékesítési bevételeket.

Az első negyedévben folytatódott a feltöltőkártyásról előfizetéses csomagokra történő váltás, mely kedvezőbb ügyfél-összetételt és összességében magasabb egy főre eső átlagos mobil bevételt eredményezett

– mondta a vezérigazgató, majd hozzátette: jó helyzetben vannak ahhoz, hogy 2018-ban is növekedést érjen el a vállalat.

A korábbi bejelentés szerint Christopher Mattheisen július elejével távozik a Magyar Telekomtól, posztját Rékasi Tibor veszi át.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír keddi záró ára 453 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 435 forint, a legmagasabb 491 forint volt.