Megvan, hol tehetik a világon először kötelezővé a napelemeket

napelem ház
France, house with a roof entirely covered with solar panels.
Vágólapra másolva!
Kalifornia lehet a világ első olyan állama, ahol kötelezővé tennék új építésű lakóházak illetve néhány más típusú felépítmény esetén a napelemek telepítését is.
Vágólapra másolva!

Mind az építőipar szereplői, mind a közszolgáltatók, mind az állam illetékes hatóságai és szervei, valamint a napelemek gyártói is támogatják az elképzelést, miszerint 2020-tól új otthonok csak napelemekkel felszerelten épülhetnének Kaliforniában, írja többet között a The Guardian.

Más építési szabályokkal együtt fogadják el

Az állam energiabiztonsági kérdéseivel foglalkozó illetékes bizottsága, előzetesen jóváhagyta a napelemek kötelező telepítésének tervét. Ezek mellett módosulnak más szabályok is, például az építőknek a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a beltéri helységek szellőzésére.

A módosítások kapcsán a hangsúly azonban egyértelműen a napelemeken van.

Illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

Nem csak az USA-ban, de a világon sehol máshol nem fogadtak még el olyan szabályozást, mely kötelezővé tette volna napenergiát hasznosító rendszerek telepítését ingatlanokra.

A többi állam vélhetően minket fog innentől figyelni, mi történik ezzel a fejleménnyel – mondta a döntés kapcsán Robert Raymer, a Kaliforniai Építőipari Szövetség műszaki kérdésekkel foglalkozó igazgatója.

A változtatásnak ugyan még egy másik bizottságon, az építészeti szabványokért felelős állami testületen is át kell mennie, ám a várakozások szerint, ez a szerv sem fogja majd visszadobni a koncepciót.

Kötelezővé válna 2020-tól a napelemek telepítése a kaliforniai házakra (illusztráció) Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A napelemek kötelezővé tétele része annak a tervnek, mely az USA legnépesebb állama – mely egyben gazdasági szempontból is az egyik legfontosabb tagállam – szén-dioxid kibocsátásának visszafogására irányul. Az állam deklarált célja, hogy Kaliforniában 2030-ra 50 százalékra nőjön a megújuló források aránya az energiaellátásban.

Drágább otthonok, megtérüléssel

Az előzetes becslések szerint, az egy vagy többgenerációs újépítésű családi otthonok árát nagyjából 10 ezer dollárral (kb. 2,6 millió forint) növeli a napelemes rendszerek felszerelése.

Az építési költségek várható növekedését az építők sem tagadják, de azzal érvelnek, minden számítás szerint,

az átlagos családi házakban élők ennek közel dupláját takaríthatják meg egy év alatt energiaszámláikon.

Egyes megszólaló politikusok kétségüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, az újonnan épülő otthonok árait képesek lesznek-e megfizetni a kaliforniaiak, vagy az odatelepülők. A várakozások szerint, 2020-ra 117 ezer családi ház, és 48 ezer többgenerációs otthon épülhet az államban.

A napelemek kötelező használatára vonatkozó szabályozás nem indokolatlanul szigorú.

A lakóközösség most is dönthetnek nappanelek felhelyezése mellett (illusztráció) Forrás: Pns

Azaz módot ad az eltérésre akkor, ha az épülő új otthon árnyékolókkal felszerelt, vagy igazolható, hogy a napelemek telepítésével nem válna költséghatékonyabbá a ház energiaellátása, mint a hagyományos megoldások bevezetésével.

A jelenlegi szabályozás egyébként lehetőséget ad arra, hogy lakóközösségek is telepítsenek épületeikre napelemes rendszereket.