Az ütemterv szerint halad Paks II.

Süli János, kormánynévsor
Süli János - a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter
Vágólapra másolva!
A Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, így minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben már energiát termeljenek.
Vágólapra másolva!

Süli János, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős ügyvezető miniszter az Atomexpo nemzetközi atomenergiai konferencián tárgyalt a Roszatom vezetőivel Paks II.-ről. Mivel a beruházás az ütemterv szerint halad,

az új blokkok már 2026-27-ben is el tudják kezdeni a termelést.

Az idei év kiemelt feladatai között az új blokkok engedélyeztetése szerepel, valamint meg kell kezdeni a körülbelül 80 felvonulási létesítmény építését. Ezek közül több már a kivitelezésnél tart.

Süli János Forrás: MTI/Mohai Balázs

A jövőre érkező építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani,

itt a cél az, hogy őket időben megfelelően el tudják helyezni és látni.

A turbinatender győztese, a GE Hungary Kft. arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb magyar hányad jelenjen majd meg a beszállításban.

Magyarországon átlagosan 30 százalék az import aránya az áramfelhasználásban, de az idén március 2-án a behozatal 48 százalékot tett ki, miközben az energiaigény folyamatosan növekszik az országban.

Tavaly 2,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A Pakson épülő 20,6 megawattos új naperőmű is mutatja, hogy az atomenergia és a megújuló energia egymást szervesen ki tudja egészíteni.