Újabb migránshullám kezdődik: egyre többen szöknek át a görög határon

2018.05.16. 15:40

Az Európai Bizottság migrációért felelős tagja szerint egyre több migráns próbál átjutni a görög-török határon. Az illegális határátlépések száma durván megugrott, idén kilencszer annyi határsértés volt, mint tavaly ilyenkor.

Fontos kérdésben szólalt meg Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

Közlése szerint a görög-török határon jelentősen nőtt az illegális határátlépések száma.

Ebben az évben több mint 6100 határsértőt regisztráltak a görög-török szárazföldi határokon és további 9300, Törökországból hajón érkező határsértőt a görög partokon.

A határsértések száma az unió ezen határszakaszán az elmúlt év azonos időszakához képest

a kilencszeresére nőtt.

A regisztrált számadatok ugyanakkor még mindig messze elmaradnak az Európába irányuló 2015-ös migrációs hullámtól.

A biztos azt is mondta, hogy az unió és Törökország között létrejött migrációs szerződés eredményeképpen a Szíria irányából érkezők száma drasztikusan csökkent.

Migránsok GörögországbanForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Pontos számadatok említése nélkül elmondta, a Líbiával kötött megállapodásnak köszönhetően az Olaszországba érkező, főként afrikaiak száma idén 77 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az uniós biztos elmondta azt is, hogy az Európai Unió a múlt évben haladást ért el a migrációs kérdések kezelésének terén, de több erőfeszítésre van szükség a hiányosságok orvoslására, ugyanis a migrációs helyzet továbbra is törékeny.