Itt egyszerre adóztatják a Biblia és a Korán importját

2018.05.17. 13:20

A vallási csoportok vezetői hitetlenkedve és megdöbbenéssel fogadták Uganda adóhivatalának bejelentését arról, miszerint a szervezet – felrúgva a vallási anyagok adómentességének régi tradícióját – adót vetne ki a nagy vallások legfontosabb könyveire, valamint a kapcsolódó vallási irodalomra – írja az egyik független ugandai lap.

Uganda adóhatósága ragaszkodik ahhoz, hogy az országba importált, vallási vonatozású kiadványokat a jövőben megadóztassák, azok után adót szedjenek be. Azaz a hivatal nem vámmal, hanem lényegében forgalmi adóval kívánja sújtani az ilyen munkákat.

Uganda megadóztatná az importált szent könyveket (illusztráciö)Forrás: Thinkstock

Spirituális táplálás verus adózási anomália

Uganda Vallásközi Tanácsa – az ernyőszervezet fogja össze az ország vallási közösségeit – értetlenkedve fogadta a bejelentést, majd tiltakozásának adott hangot. A tanács tisztségviselői keményen bírálták a tervet, mondván, a vallási vonatkozású, import kereskedelemből származó munkák adóztatása „tévedés", hiszen azok nem haszonszerzéshez, hanem a hívők spirituális táplálására szolgáló fontos eszközök.

Mindez pedig egyformán sújtaná a magukat kereszténynek, illetve muszlim hívőnek vallókat. Az ország lakosságának ugyanis nagyjából 90 százaléka e vallások valamelyikéhez tartozik. Ezen belül is jelentősen nagyobb (80 százalék körül) a keresztények aránya.

A tervezett rendelkezés hatálya nemcsak a Bibliára és a Koránra, de a kapcsolódó vallási irodalomra, ima- illetve énekeskönyvekre is kiterjed.

A tiltakozást azonban az adóhatóság vezetője elutasította, kifejtve, hogy adózási anomáliaként tekintettek arra, hogy a múltban ezek a kiadványok mentesek voltak az adó alól. Ezen kívánnak most változtatni.

Motorkerékpáros taxisok várakoznak utasra az ugandai fővárosban, KampalábanForrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Megy az alkudozás

A kedélyeket tovább borzolta, hogy az adóhivatal szeretné behajtani az ugandai keresztény egyházszervezeten annak a 9000 példány imádságos könyvnek az adóját is, amelyet korábban Kenyából importáltak. Ez 8,9 millió ugandai schilling – nagyjából 640 ezer forint – adó megfizetését jelentené.

Ezt a szervezetnél elfogadhatatlannak tartják és a főtitkár azt mondta, nem érti a kampalai kormány elképzelését arról, hogy miért akarják megadóztatni Isten szavát. Szerinte inkább támogatni kellene az ilyen kiadványok kiadását, semmint adóztatni.

Uganda lakossága kb. 90 százalékban vagy keresztény, vagy muszlim hívőForrás: Rob Woodall / Flickr.com

Egy muszlim szervezet javaslata szerint csak azokra a kiadványokra kellene kivetni a 18 százalékos adót, amelyet az import után ténylegesen is értékesítettek a hívőknek.

Ugyanakkor a pénzügyminiszter szerint, az adózási szabályok egységesítésével és az adókötelezettség kiszélesítésével szeretnék az államot stabil adóbevételekhez juttatni. Az adóhivatalnak pedig az a dolga, hogy beszedje a bevételeket, ideértve az elmaradt adókat is, az adóalanyokkal együttműködve.

- tette hozzá a tárcavezető.

A kedélyek mindenesetre nem csitulnak. A parlament kereskedelmi bizottságának egyik tagja azt mondta, az adóhatóságnak parlamenti vitát kellett volna kérnie a rendelkezésről végrehajtás előtt. Az adó ugyanis a fogyasztókon csattan. Az ugandai bibliatársulat jelentése szerint imakönyvet most 18 ezer schillingért lehet venni a korábbi 15 ezer helyett, míg a bibliák 32 ezer schillingre (kb. 2300 forint) kúsztak fel a korábbi 23 ezerről.