Az ukrán határ mellett is találtak fertőzött vaddisznót

2018.05.17. 13:01

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.

Az ASP április végi, Heves megyei megállapítása után az ukrán határhoz közel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában jelent meg a vírus. A betegség jelenlétét egy elhullott vaddisznóban mutatták ki május 16-án – amit a Nyírerdő Zrt. vadászterületén találtak.

IllusztrációForrás: --

A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan –minden szükséges intézkedést elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy

kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes! A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan továbbterjedhet. A hivatal minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a továbbterjedés megállítása érdekében.

A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni. Ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

Az állategészségügyi hatóság az országos főállatorvos utasítására kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat-szállításokat is. Az utóbbi időszakban tíz ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk. A hatóság minden ilyen esetben a legnagyobb szigorral jár el a jövőben is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK