Egyetlen elképesztő ábrán a világ országainak devizatartalékai

brit pénzérme
British one pound sterling coins are arranged for a photograph in central London on October 5, 2017. The British pound was under pressure on October 5, 2017, falling against the euro and the dollar, due to renewed political uncertainty in the United Kingdom after Prime Minister Theresa May's speech at the Conservative Party annual conference. / AFP PHOTO / Daniel SORABJI
Vágólapra másolva!
A devizatartalék nagysága az országok gazdasági stabilitásának és fejlettségének egyik fontos mutatója. A HowMuch és a Visual Capitalist most összeszedte, hogy álltak ebben a kérdésben a világ országai az év első három hónapjában. Egyfelől magától értetődő, másrészről viszont nagyon is meglepő következtetéseket lehet levonni.
Vágólapra másolva!

A devizatartalékok fontos szerepet töltenek be a gazdasági stabilitásban. Éppúgy eszközei az infláció féken tartásának, mint az importfolyamatok biztonságos irányításának, és ha megbillen a makroökönómiai egyensúly, részbeni beáldozásukkal elősegíthető annak helyreállítása.

Friss adatok alapján a világ devizatérképe

Az IMF friss adatai alapján (mindössze néhány ország esetében nem állnak rendelkezésre 2018-as adatsorok, ezeknél, például Szaúd-Arábiánál, a 2017-es adatokra lehet támaszkodni) az elemzők összeállították, melyek a legnagyobb devizatartalékokkal bíró országok.

A devizatérképre felkerülni csak 5 milliárd amerikai dollárt meghaladó dugipénzzel lehetett, a kontinensek eltérő színének pedig az áttekinthetőségen túl, még egy szerepük van. Azt mutatják, a devizatartalékok milyen területi súllyal essenek latba a világ egyes részein.

Egyetlen ábrára gyűjtötték a világ legnagyobb devizatartalékaival bíró országokat Forrás: AFP/Daniel Sorabji

Az alábbiakban - néhány országnév magyarítását leszámítva - változtatás nélkül látható a devizatartalékokat mutató „világtérkép”.

Az értelmezéshez: az összeg nagyságát megadó „B”, azaz „billion dollar”, vagyis milliárdot jelöl. Azaz például Oroszországnak 356,5 milliárd amerikai dollárt érő devizatartaléka van.

A legnagyobb devizatartalékokkal bíró országok 2018 első negyedévében Forrás: Visual Capitalist

Látható, hogy

a legnagyobb devizatartalékkal Kína bír, az országnak közel 3162 milliárd amerikai dollárral megegyező értékben van pénze más ország valutájában.

Kínát Japán, majd Svájc követi, és Szaúd-Arábia 4. helyezése sem tekinthető rossz eredménynek.

A tíz legnagyobb tartalékkal bíró ország listája:

1. Kína, 3161,5 milliárd dollár
2. Japán, 1204,7 milliárd dollár
3. Svájc, 785,7 milliárd dollár
4. Szaúd-Arábia, 486,6 milliárd dollár
5. Hong Kong (speciális státuszú Kínán belüli terület), 437,5 milliárd dollár
6. India, 397,2 milliárd dollár
7. Dél-Korea 385,3 milliárd dollár
8. Brazília, 358.3 milliárd dollár
9. Oroszország, 356,5 milliárd dollár
10. Szingapúr, 279,8 milliárd dollár

Jól látható, hogy a devizatartalékok nagysága nagymértékű területi egyenlőtlenséget mutat. Kína majdnem háromszor annyi tartalékkal bír, mint a második helyezett Japán, és ez a pénz elegendő lenne arra, hogy kiváltsa vele Nagy-Britannia egy éves, 2600 milliárd dollár körüli gazdasági teljesítményét úgy, hogy még néhány királyi lakodalomra is futná emellett.

Kínának több mint 3000 milliárd dollárnyi értékű devizatartaléka van Forrás: AFP/Imaginechina/Xie zhengy

A területdominancia egyértelműen Ázsiáé, Európából pedig egyetlen ország, Svájc fért bele a csúcstartók mezőnyébe.

Ennek vélhetően az a magyarázata, hogy az Európai Unión kívüli, de Európa szívében lévő országként, a befektetők biztos menedékként tekintenek Svájcra.

Az IMF adatai arra is rávilágítanak, hogy a devizatartalék nagysága és az ország területének nagysága között általában összefüggés van. Ennél is lényegesebb, hogy igazolható, a devizatartalék nagysága összefüggést mutat az exportteljesítménnyel. Általában azokban az országokban nagyobb a tartalék, amelyek sok árut exportálnak.

Ugyanakkor ez a kijelentés árnyalásra szorul az USA tekintetében, melynek szerény, 44 milliárd dollárnyi értékben van devizatartaléka. Az elemzők szerint ez önmagában nem ok az aggodalomra, mivel az USA sok exportfüggő országtól vásárol folyamatosan.

Hogyan oszlik meg a devizatartalék a valuták arányában?

Érdemes a területi megoszláshoz megnézni azt, milyen valutában a megadott tartalékok. Ezekkel kapcsolatban a jegybankok 2017-es harmadik negyedéves adataira lehet támaszkodni.

A japán jen még mindig népszerű tartalékvaluta Forrás: 123RF

A valuták aránya a teljes devizatartalékban:
1. Amerikai dollár 63,5%
2. Euro 20,0%
3. Japán jen 4,5%
4. Angol font 4,5%
5. Kanadai dollár 2,0%
6. Ausztrál dollár 1,8%
8. Kínai jüan 1,1%
Egyéb 2,6%

Meg kell jegyezni, hogy a japán jen továbbra is népszerű, afféle tartalékvaluta-szerepet tölt be a devizakészletek felhalmozásában.

Ugyanakkor Japán rendelkezik a második legnagyobb devizatartalékkal.

Ennek magyarázata, hogy Japán kimagaslóan nagy, évi 605 milliárd dolláros exportteljesítménnyel rendelkezik.

Figyelemre méltó az is, hogy a fenti ábrán mindössze néhány afrikai ország szerepel.