Elérték a brazil kamionosok: 34 forinttal csökkent a gázolaj ára

Brazil: Truck drivers enter 8th day of strike leading to gas shortage and price hike CrowdSpark Igor do Vale brazil france truck drivers GAS gasoil STRIKE line price hike gas stations URBAN TRANSPORT SHORTAGE increase ECONOMY OIL gasoline trucks petrobas
Van értelme várakozni a benzinkúton
Vágólapra másolva!
A brazil munkaügyi főbíróság betiltotta kedden az olajipari dolgozók által beharangozott háromnapos sztrájkot, miközben lassan véget érni látszik a kamionsofőrök kilenc napja kezdődött munkabeszüntetése, amely hatalmas károkat okozott az országnak.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi főbíróság döntése értelmében a szakszervezeteknek napi 135 ezer dollár (37 millió forint) pénzbírságot kell fizetniük, amennyiben a dolgozók szerdától nem veszik fel a munkát. A Petrobras állami olajipari vállalat szakszervezetei kedden jelentették be, hogy szerdától háromnapos sztrájkot kezdenek. Követelik Pedro Parente vállalatvezető menesztését, illetve a kamionos sztrájkot kirobbantó belsőpiaci árképzés felülvizsgálatát.

A kormány és a munkaadó olajcég kérte a bíróságtól a sztrájk betiltását arra hivatkozva, hogy törvényellenes és politikai indíttatású. A hatóságok becslése szerint a háromnapos munkabeszüntetés 95 millió dolláros kárt okozna az országnak.

Hatalmas károk

Brazíliának amúgy is hatalmas gazdasági károkat okozott a kilenc napja kezdődött kamionos sztrájk, amelyre az adott okot, hogy a Petrobras növelte a dízel üzemanyag árát. Az országossá dagadt sztrájkban több mint egymillióan vettek részt, mintegy ezer utat zártak le, megbénítva sok helyütt a forgalmat és az árufuvarozást. A sztrájk hatalmas csapást mért Brazília gazdaságára, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány alakult ki.

Csökkentették az árat

Michel Temer államfő a múlt pénteken a hadsereget és a nemzeti gárdát vetette be az úttorlaszok felszámolására, de mivel így sem állt helyre a rend, vasárnap engedett a követelésének, és bejelentette, hogy 0,46 reallal (34 forint) csökken a dízel literenkénti ára. Az elkövetkező hatvan napig megmarad ez az ár, és utána havonta felülvizsgálják. Temer szerint a fuvarozók mentesülnek a fizetős autópályákon a díjfizetés alól, akkor is, ha teherautójuk nem szállít árut.

Van értelme várakozni a benzinkúton Forrás: AFP/crowdspark.com/Igor Do Vale

Helyszíni jelentések szerint dízelárcsökkenés hatására a sztrájkolók kedden elkezdték felvenni a munkát, a városok töltőállomásainál újra megjelent az üzemanyag, és friss áru érkezett az élelmiszerboltokba.