Áprilisban csökkentek a termelői árak

acélipar, acélipari munkás
(FILES) In this file photo taken on December 12, 2014 an employee cuts into an aluminium roll at the Constellium factory in the eastern French city of Biesheim. Major steel and aluminium producing nations condemned on March 2, 2018 US President Donald Trump's plan to impose tariffs on the industry, as stock markets plunged on fears of an imminent tit-for-tat trade war. / AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, elöző hónaphoz viszonyítva áprilisban 0,3 százalékkal csökkentek a termelői árak. Éves összehasonlításban azonban jelentős lassulásról beszélhetünk, hiszen áprilisban 2,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban a márciusi 3,5 százalékos és az első negyedévi 3,6 százalékos emelkedés után.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,2 százalékkal voltak magasabbak áprilisban az egy évvel korábbinál, a forintban számított exportárak 2,5 százalékkal emelkedtek az előző havi 3,3, illetve 3,6 százalékos növekedés után.

Márciushoz képest nem változott az átlagos árszínvonal a feldolgozóiparban, éves összevetésben is az átlagosnál alacsonyabb, 2,5 százalékos volt az emelkedés üteme, belföldre 3,6 százalékkal, az exportban 2,2 százalékkal nőttek.

illusztráció Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Alacsonyabb árakat értek el a számítástechnikai cikkek és a gyógyszerek gyártói.

Az előbbinél 2,1 százalékkal, az utóbbinál pedig 3,8 százalékkal alacsonyabb árakat értek el, mint tavaly áprilisban. A járműipar termelői árai belföldön 1,1, exportra 5,1 százalékkal emelkedtek.

Belföldre a fogyasztási cikkek termelői ára alig 1,2 százalékkal nőtt, bár az élelmiszerek 2,0 százalékkal drágultak és a tartós fogyasztási cikkek ára is 3,9 százalékkal emelkedett. A beruházási javak termelői ára 2,4, az energiáé 3,7 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál.