Nagyon figyeljen oda, ha ennél a banknál vezeti számláját

bank Magyar Kereskedelmi Bank MKB székház
Vágólapra másolva!
Napokig elérhetetlen lesz az MKB Bank rendszerátállítás miatt.
Vágólapra másolva!

Június 30. és július 4. között komplex informatikai rendszerátállítást végeznek az MKB Banknál, ezalatt elérhetetlen lesz a bank, az átállás időszakában csak a bankkártyát lehet majd használni - jelentette be a hitelintézet Budapesten egy sajtótájékoztatón.

Az MKB Bank székháza Forrás: Origo

Nagy munka lesz

Hetényi Márk vezérigazgató-helyettes elmondta, a teljes informatikai alaprendszert lecserélik, beleértve a hardvereket is.

Az átállás határozott lépést jelent a nyílt bankolás felé is.

Amellett, hogy a fejlesztéssel gyorsabban, jobban ki tudják szolgálni az ügyfeleket, az MKB elsőként indul el a fintech cégek irányába - tette hozzá.

A vezérigazgató-helyettes az MTI kérdésére üzleti titoknak nevezte a fejlesztési költségeket.

Mint elmondta, az átállással olcsóbbá válik a bank üzemeltetése, munkaidő szabadul fel más feladatokra, emiatt azonban nem számolnak jelentős létszámcsökkentéssel.

Beszámolt arról is, hogy az átállásban minden érdekelt féllel - köztük a Magyar Nemzeti Bankkal - együttműködnek. Minden ügyfél írásban, személyre szóló tájékoztatást kapott, a bank honlapján a Megújulás menüpontban részletes tájékoztatót tettek közzé, és az ügyfélszolgálatot is megerősítették.

Több mint tízezer teszttel vizsgálták az új rendszert

Koczka Dániel ügyvezető igazgató elmondta, a projektet 2,5 évvel ezelőtt kezdték, a rendszer terhelhetőségét több mint 14 ezer teszttel vizsgálták. A program átvilágítással indult, azt követően választották ki a folyamatokat legjobban támogató informatikai rendszert, beszállítót és az integrációt elvégző csapatot. Az átalakítás során arra törekedtek, hogy az ügyfelek által megszokott felületeket a legkevésbé módosítsák - ismertette.

Kovács Larissza igazgató elmondta:

június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok, azt követően július 5-én nyitnak újra.

Július 2-4-ig bankszünnapot kértek.

Az IT rendszerek ebben az időszakban nem üzemelnek majd.

Az átállási időszakban kizárólag bankkártyát lehet majd használni a június 29-i záróegyenleg terhére, az átállás alatt beadott megbízások július 5-én teljesülnek majd.

A bankkártya egyenleget célszerű az átállás előtt feltölteni, akiknek nincs bankkártyájuk, a szükséges készpénzt felvenni, a vállalati ügyfeleknek pedig a csoportos munkabér- és egyéb utalásokat az átállás előttre időzíteni - figyelmeztetett az igazgató.

Kovács Larissza beszámolt arról is, hogy az átállás során közel 4 millió adatot vezetnek át az új rendszerbe, 11 rendszert fognak archiválni.

Az MKB honlapján közzétett információk szerint a lakossági ügyfelek számára az átállástól várható előnyök egyebek között a következők lesznek: 15 perc alatt megnyitják az új bankszámlákat, 30 perc alatt elbírálják és folyósítják a fedezetlen hiteligényléseket, 9 nap alatt pedig a jelzáloghiteleket, a hitelbírálati folyamat egyes lépései pedig digitálisan követhetővé válnak.

A vállalati ügyfelek részére a garanciák kibocsátása egyszeri, keret jellegű szerződéskötés után rövidített folyamatban, az ügyfél általi egyoldalú megbízással kezdeményezhető lesz a közép- és nagyvállalati ügyfélkörben. A hitelezési folyamatok hatékonyabbá válnak, a kisvállalati ügyfelek részére akár 24 óra alatt előminősítést készítenek.