Ezek voltak a történelem legnagyobb pénzügyi átverései

Poyais
A Bank of Poyais "dollar", printed in Scotland. MacGregor bartered these worthless notes to his would-be settlers, taking their real British money in exchange. One dollar, Bank of Poyais, Republic of Poyais (1820s). After fighting in South and Central America, the Scottish soldier Gregor MacGregor created an elaborate scam claiming to have been made a Cacique of the entirely fictitious Cazique of Poyais, all in an effort to defraud land investors. Nearly 200 died in 1822–23 in connection with MacGregor's deception
Vágólapra másolva!
Sokan próbálkoztak átveréssel a történelem során pénzszerzés céljából. Ebben a cikkben bemutatjuk a svindli mestereit, akik elképesztő hazugságokat találtak ki, az emberek pedig minden szavukat elhitték.
Vágólapra másolva!

Több milliárd dollárt pumpáltak az aranybányába, ahol minden volt, csak arany nem

A kanadai Bre-X bányászvállalat 1996-ban hatalmas bejelentést tett, miszerint új aranybányára találtak. A vállalat részvényei előtte csak aprópénzért cseréltek gazdát, de a hír hatására 280 dollárig ugrottak. John Felderhof, az ásatásokat vezető geológus úgy vélte, hogy Indonéziában a Busang folyó mentén hatalmas aranybányák lehetnek. Az ő tanácsára vásárolta meg David Walsh, a Bre-X Minerals alapítója a területet. A projekt vezetésével Michael deGuzman geológust bízták meg, aki viszont nem talált aranyat az ásatáskor, ezért saját maga rejtette el azt a leletek között, majd kijelentette, hogy a tesztek alapján 62 tonna arany lapulhat a bányában.

illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Michael deGuzman egészen 1997-ig „sózta” a mintákat (aranyat csempészet a kövek közé). Egészen 1997 márciusáig tartott az átverés, amikor egy független amerikai cég megállapította, hogy aranynak nyoma sincs a Bre-X Indonéz bányájában. A kanadai bányászvállalat befektetői több milliárd dollárt vesztettek. Erre az eseménysorozatra épül a Gold című film is, amelyben Matthew McConaughey játssza a főszerepet.

Enron évekig hazudott a cég bevételeiről

Az Enron nevű amerikai vállalat akkor került a figyelem középpontjában, amikor 1996-ban hatalmas bevételnövekedésről számoltak be. A vállalat állítása szerint 1996 és 2000 között a bevételük 13,3 milliárd dollárról egészen 100,8 milliárdra ugrott. A Fortune magazin zsinórban hat éven át választotta Amerika leginnovatívabb vállalatának az Enront. Azonban 2001 végére, nyilvánosságra került a cég valódi pénzügyi helyzete és még abban az évben csődöt jelentettek. Az Enron csődje miatt 78 milliárd dollárt buktak a befektetők és a részvényesek.

Az Enron vállalat logója Forrás: AFP/James Nielsen

A skót férfi egy országot talált ki magának

Gregor MacGregor 1786-ban született Skóciában és ő volt az, aki elkövette a 19. század egyik legnagyobb átverését, amellyel 200 ezer fontot tett zsebre. MacGregor az 1820-as évek elején kitalált egy képzeletbeli országot, amelyet Poyais-nak nevezett el. Azt állította, hogy a Fekete-folyóhoz közel, a mai Honduras területén található. Poyais 8 millió hektáros területen fekszik és ő maga az ország hercege - állította.

Gregor MacGregor Forrás: Getty Images/The Print Collector

MacGregor szórólapok és hirdetések révén próbált meg követőket szerezni és számos újságnak is interjút adott, sőt még egy Poyais-ról írt dalt is kitalált. Londonban, 1822-ben egy 355 oldalas Poyais útikönyvet is kiadtak, ebben pedig részletes térkép is szerepelt az országról. A könyv rengeteg embert meggyőzött a hely létezéséről és közülük 500-an birtokot is vásároltak. MacGregor még hajóutat is szervezett 70 embernek, akik az ő fiktív országában akartak letelepedni és 1822 szeptember 10-én elindultak a semmibe. A következő hajó 1823 januárjában indult útjára 200 emberrel a fedélzeten, és amint elérték a partot, a hajó otthagyta őket. Mint kiderült, ország nem volt ott csak dzsungel és a leendő telepesek többsége odaveszett.

Nemlétező repteret adott el 242 millió dollárért

Emmanuel Nwude, a Union Bank of Nigeria egykori vezérigazgatója 1995-ben verte át a brazil Banco Noroeste igazgatóját, Nelson Sakaguchit . Az átverésben eljátszotta Paul Ogwuma szerepét, aki akkoriban a Central Bank of Nigeria vezetője volt. A bankvezérnek adva ki magát meggyőzte Sakaguchit, hogy fektessen pénzt egy új reptérbe, amely Nigéria fővárosában található. A csalásra csak két évvel később jöttek rá, miután az egyik spanyol bank felvásárolta a Banco Noroestet. Kiderült, hogy Sakaguchi 242 millió dollárt fizetett Nwudenek 1995 és 1998 között, mert a nigériai férfi egy repteret ígért neki, amely soha nem is létezett.

A lagosi nemzetközi repülőtér. Ez valóban létezik. Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A portugál pénznyomtató művész

Alves dos Reis 1924-ben éppen 54 napos börtönbüntetését töltötte, amikor kiagyalta a történelem egyik legnagyobb csalását. Miután kiengedték, Reis meghamisított egy szerződést a Central Bank of Portugal nevében. Ezután eljátszotta, hogy a bank egyik képviselője, és meggyőzött egy londoni céget arról, hogy felhatalmazása van pénzt nyomtatni magának. Azt is állította, hogy a nyomtatott pénzt valami titkos projektre kell, méghozzá az akkor még portugál gyarmat, Angola megsegítésére.

illusztráció Forrás: Science Photo Library/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

Reis utasításai alapján a londoni cég 1 millió fontnak megfelelő bankjegyet nyomtatott. Később saját bankot is alapított, Bank of Angola & Metropole néven, sőt többségi részesedést is vásárolt a Bank of Portugal-ban, annak reményében, hogy így elrejtheti az átverést. Azonban a Bank of Angola & Metropole által kínált alacsony kamat felkeltette az újságírók érdeklődését és hamar fény derült a csalásra. Reis összességében 100 millió escudós értékben nyomtatott pénzt, ez pedig Portugália akkori GDP-jének 0,88 százaléka volt.