Csökkenhet a forgalmi adó a hazai szálláspiacon

MTÜ Könnyid László MTÜ sajtótájékoztató
A képen Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke
Vágólapra másolva!
Noha folyamatosan bővül a turizmus, és a hazai szállodák mostanra régiós viszonylatban is több helyet léptek előre versenyképességben, az európai viszonylatban is magas, 18 százalékos magyarországi áfakulcs rontja a piaci szereplők jövedelmezőségét – mondta a Magyar Időknek Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

Kifejtette, hogy

a jelenlegi adókulcs a csökkentett áfakörbe tartozik,

ugyanakkor az Európai Unió 28 tagállamában az átlagos áfakulcs 10,98 százalék. Huszonnégy tagállamban alacsonyabb kulcs van érvényben a szálláspiacon, mint Magyarországon – mondta Könnyid László, kiemelve, hogy a nemzetközi versenyképességünk múlik azon, mekkora adótétel terheli a turisztikai szolgáltatásokat.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Fotó: Polyák Attila - Origo

– hangsúlyozta az elnök.

Könnyid László felidézte, hogy az ágazat teljesítménye jól mérhető, az elmúlt időszakban folyamatos, 10 százalék körüli bővülést mértek a vendégéjszakák terén, és elindult egy régóta várt átlagár-emelkedés is, de régiós szinten "van még mit behozni".

Kiemelkedő a javulás valamennyi szállodaimutató-számban,

de Budapest a kelet- és közép-európai régió öt fővárosát vizsgálva (Budapest, Bécs, Prága, Pozsony, Varsó) az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) alapján a 4. helyen áll.

Illusztráció Forrás: Origo

A szövetség modellezte, miként alakult volna a főváros és az ország teljesítménye 2018 első négy hónapjában, ha a jelenlegi 18 százalék helyett 5+4 százalék lett volna az áfa: a 9 százalékos áfával a nettó átlagár Budapesten idén január és április között a tényleges 75,1 euró helyett 81,3 euró, míg a nettó REVPAR a tényleges 51,1 euró helyett 55,3 euró lett volna. Ezzel a 2. helyre léptünk volna a versenyképesség szempontjából, megelőzve Prágát, Varsót, Pozsonyt, s csupán Bécs lett volna előttünk – fejtette ki.

Az elnök azt mondta: minden 100 forint szállásdíjbevétel mellé 360 forint egyéb bevétel társul, amely további áfa- és egyéb adóbevételeket eredményez a gazdaságban.

Hozzátette, az adókulcs 9 százalékra csökkentése esetén a külföldiektől származó bevételek jövőre több mint 20 milliárd forinttal bővülhetnek.