Az Aldiban már robotok dolgoznak

Aldi
A logo is pictured on a sign outsude an Aldi supermarket store in London on September 26, 2016. Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
A héten szakértők segítségét kértük, hogy megmutassuk az Airbnb és a rövid távú lakásbérbeadás előnyeit, valamint hátrányait. Indiában óriási sztrájkok voltak, megbénult a pénzügyi szektor, leálltak a bankok. Idehaza kiderült, hogy ki lesz a NAV új vezetője. 
Vágólapra másolva!

Megvan a NAV új vezetője

Varga Mihály pénzügyminiszter Sors Lászlót javasolja az adóhivatal élére, aki jelenleg a NAV bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős területét vezeti helyettes államtitkárként, korábban pedig a Vám- és Pénzügyőrség bűnügyi főigazgatója volt.

illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sors László pedig Tállai Andrást váltja majd, aki 2015 óta irányította az adóhatóságot.

Így vegye észre, ha piramisjáték részese

A piramisjáték olyan hálózatépítés, ami mögött – bár alapítói ezt állítják, újszerűnek beállítva azt – nincs tényleges gazdasági tevékenység, vállalkozás. A valós pénzmozgás mindössze annyi, hogy a hálózathoz korán csatlakozók jutalékként szétosztják maguk közt a később belépők belépési-, regisztrációs- vagy tagdíjait.

illusztráció Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

A potenciális belépőket – számos esetben majdani károsultakat – főként az interneten megosztott videókkal, s előkelő helyeken tartott előadásokkal próbálják meggyőzni. A termékekről, lehetőségről érdemi, konkrét információt általában nem közölnek. Jellemzően maguk az értékesítők sem tudnak róla semmit, az ismertetéskor egyszerűen szakmainak tűnő szavakat raknak egymás után, értelem és összefüggés nélkül. Ennek veszélyeit egy MNB tanulmány foglalta össze.

Az Airbnb hatása a hazai ingatlanpiacra

A megkérdezett ingatlanszakértők egyetértenek abban, hogy a rövid távú lakáskiadás hatással van az ingatlanárakra, a lakóközösségre, valamint az Airbnb népszerűsége miatt egyre többen vásárolnak lakást, rövid távú kiadás céljából.

illusztráció Forrás: Pixabay

A MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) kitért arra, hogy Budapesten egyre komolyabb vetélytársa az Airbnb a hagyományos szállodáknak, azonban betiltását ők sem akarják, csupán szabályozni a lakásszállók működését.

Fontos bejelentést tett a Penny Market

A Penny Market diszkontlánc elnyerte a „Megbízható Munkaadó" címet, amelyet évente egyszer oszt ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. A cég nagy hangsúlyt fektet a meglévő munkavállalók továbbképzésére, fejlesztésére, különösen az új belépők beillesztésére és a vezetők fejlesztésére.

illusztráció Forrás: ddp images/AFP/Jens Schlueter

A lánc támogatja a dolgozók gyermekeinek iskolakezdését, illetve emellett szükség esetén munkabérelőleget, munkáltatói kölcsönt is biztosít. A szülési szabadságuk után újra munkába álló kollégák visszatérését pedig részmunkaidős foglalkoztatással segítik majd.

Elon Musk összeesküvés-elmélete

A milliárdos Elon Musk, a Tesla első embere, meglepő bejelentést tett a Twitteren. Most azt állítja, a korábbi áskálódók mellett, a nagy olajvállalatok pénzt és időt nem kímélve gyakorolnak nyomást, elsősorban a pénzügyi-gazdasági médiumokra és azok munkatársaira.

Elon Musk Forrás: Origo

Ráadásul Musk a médiáról, a szerinte a Teslát övező negatív hírekről és néhány médium hitelességéről is elmélkedett és képmutatónak titulálta a tömegmédiumokat. Szerinte cége negatív médiavisszhangja mögött a nagy olajtársaságok állnak, amelyek konspirálnak a média egyes munkatársaival.

Elérhetetlen lesz az MKB Bank

Június 30-án elkezdődik a komplex informatikai rendszerátállítás az MKB Banknál, ezért egészen július 4-ig elérhetetlen lesz a bank. Az átállási időszakban csak a bankkártyákat lehet majd használni.

illusztráció Forrás: Origo

Amellett, hogy a fejlesztéssel gyorsabban, jobban ki tudják szolgálni az ügyfeleket, az MKB elsőként indul el a fintech cégek irányába. Június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok, azután legközelebb július 5-én nyitnak újra.

Mostantól robotok is dolgoznak az Aldiban

Az üzenetküldő szolgáltatásba beépített intelligens megoldás a nap 24 órájában válaszol a beérkező kérdésekre, hiszen az információkhoz gyorsan hozzáfér, és meg is jeleníti azokat.

illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A chatbot egyúttal segíti az ügyfélszolgálat munkáját, hiszen a facebookos megkereséseknél így már csak ahhoz kell emberi erőforrás, ahol ez ténylegesen szükséges, vagy esetleg a felhasználó külön kéri. A program már május 10 óta működik.

A várakozásoknál jobban bővültek a beruházások

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte, hogy a tavalyi emelkedést folytatva az első negyedévben 17,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene. 2017 utolsó negyedévéhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,1 százalékkal volt magasabb az előző 2,9 százalékos növekedést követően.

illusztráció Forrás: Pixabay

Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a kormány éves szinten 13 százalékos, vagyis az első negyedéves adatnál mérsékeltebb bővüléssel számolt.

Egymillió banki alkalmazott sztrájkolt Indiában

Május 30-án és 31-én két napon át sztrájkolt egymillió banki alkalmazott Indiában. A hosszú munkabeszüntetés alatt kizárólag az elektronikusan lebonyolítható tranzakciókkal élhettek az ügyfelek. A készpénzfelvevő automatákat ugyan feltöltötték a sztrájk kezdete előtt, de néhányból hamar elfogyott a pénz.

illusztráció Forrás: AFP/Narinder Nanu

A sztrájk kilenc bankszövetség közös érdekképviseleti fóruma, a United Forum of Bank Unions kezdeményezésére indult. A fórum képviselői elmondták, a megélhetési költségek emelkedése miatt, egyenesen megalázónak tartják az Indiai Bankszövetség (IBA) 2 százalékos béremelési ajánlatát.

Elkésett Brüsszel a műanyag betiltásával

Brüsszel több egyszer használatos műanyageszköz betiltását tervezi, azonban ezzel túl sokáig vártak, mert Európa gyakorlatilag úszik a szemétben.

illusztráció Forrás: Inhabitat

Az intézkedéseket azért hozza meg az EU, mert Kína, ahová eddig a műanyaghulladék nagy részét szállították, többé nem akarja befogadni az európai szemetet. Így viszont a problémát javarészt az Unión belül kell majd megoldani, ez pedig egyelőre komoly fejtörést okoz.

Átrendeződik a munkaerőpiac

A Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiderült, hogy a február-áprilisi időszakban a hazai foglalkoztatottak létszáma 4 millió 445 ezer volt, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 1,5 százalékponttal 68,8 százalékra emelkedett.

illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

Varga Mihály pénzügyminiszter arra számít, hogy ez a kedvező tendencia részben a hatéves bérmegállapodásnak és a folytatódó lakásépítéseknek köszönhetően a jövőben is fennmarad. Példaként említette a 2016 novemberében aláírt hatéves bérmegállapodást és a 2013 óta működő munkahelyvédelmi akciót, amelynek eredménye az is, hogy Magyarországon a 15-24 éves korosztályban az uniós átlag alatti, 9,6 százalékos a munkanélküliség.

Drágult a gázolaj

Szerdán ismét drágult a gázolaj, ezúttal 2 forinttal, azonban a benzin ára változatlan maradt. Az emeléssel a gázolaj átlagára 410 forintra nőtt, a benziné 398 forint maradt.

illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Szinte mindenben duplázott az e-szja, a tavalyi kétszeresére, mintegy 1,5 millióra nőtt az szja-bevallásukat interneten beküldők száma. Az adatok duplázása igazolja, hogy egyre elterjedtebbek a hatóság elektronikus szolgáltatásai, vagyis az adózók partnerek abban, hogy néhány éven belül teljesen papírmentes hivatallá váljék a NAV - mondta ezzel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter.