Már jegyeket sem nyomtatnak, ezért ingyenes a metró Venezuelában

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas élelmiszer
People wait outside a state-owned popular market after doing the shopping, at the San Jose shantytown in Caracas, on October 20, 2016. Hit by the fall of global oil prices, the economy in Venezuela has crashed and food shortages have prompted riots and looting in recent months. And though now, foods like eggs, oil, milk or rice, have began to reappear in supermarkets, for many, the price of such imports are impossible to afford. / AFP PHOTO / FEDERICO PARRA / TO GO WITH AFP STORY by Maria Isabel Sanchez
Vágólapra másolva!
Jegyek híján már ingyen is lehet utazni a metrón a válság sújtotta Venezuela fővárosában, Caracasban.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség az állami metróvállalat három korábbi, illetve jelenlegi munkatársára hivatkozva arról írt, hogy az 53 állomásból álló caracasi metróhálózatban dolgozó ellenőrök májusban utasításba kapták:

ha elfogytak a jegyek, nyissák meg a forgókereszteket, és hagyják ingyen utazni az utasokat.

Illusztráció Forrás: AFP/Federico Parra

A jegyek előállításához használt nyersanyagot külföldről importálják, csakhogy a kormány több mint egy éve már nem látta el a beszerzésekhez szükséges valutával a metróhálózatot üzemeltető vállalatot – mondta az egyik forrás.

A Reuters szerint mindez a caracasi vezetés szigorú valutapolitikájának jele, hogy megvédje apadó valutatartalékait a hiperinflációval küzdő, súlyos gazdasági és politikai válságot átélő államban.

– mondta a névtelenséget kérő illetékesek egyike.

Illusztráció Forrás: AFP/Juan Barreto

Jelenleg a jegykiadó automatákon az "üzemen kívül" felirat olvasható, az utasok pedig szabadon kelhetnek át a zöld jelzést mutató forgókereszteken, zsörtölődve a késéseken és a nem működő mozgólépcsők miatt. A caracasi metró egykor példának számított Latin-Amerikában, naponta több mint kétmillióan használják.

Egyelőre sem a venezuelai tájékoztatási minisztérium, sem a Metro de Caracas vállalat nem reagált a megkeresésekre.

A helyi sajtó César Vega cégvezetőt idézve arról számolt be, hogy a forgókereszteket azért tették szabadon átjárhatóvá, hogy felmérhessék, hányan használják az egyes állomásokat naponta.

A volt és mostani dolgozók attól tartanak, hogy a jegyek hiánya mindössze a még súlyosabb problémák előhírnöke lehet, így például, hogy kifogynak az importált alkatrészekből is. Az egyik állomásfőnök szerint már most meghibásodott vonatokból használnak alkatrészeket más szerelvények javításához.