Rekordbírságot fizethet pénzmosás miatt az ausztrál nagybank

Commonwealth Bank Ausztrália
A Commonwealth Bank of Australia (CBA) sign is seen on a building in Sydney on August 28, 2017. The woes mounted for Australia's biggest bank on August 28 with an independent inquiry to be launched into its governance, culture and accountability after it was accused of breaching anti-money laundering legislation. / AFP PHOTO / William WEST
Vágólapra másolva!
Az ausztrál pénzügyi szektor egy évtizede botrányoktól hangos, most pedig a legnagyobb pénzintézet, a Commonwealth Bank rekordösszegű bírságot fizethet a vele szemben indított pénzmosási ügyben. A botrány 53 ezer gyanús tranzakcióra terjed ki.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Commonwealth Bank bejelentette, hogy

hajlandó megfizetni 700 millió ausztrál dollárnyi (530 millió amerikai dollárnak megfelelő) bírságot,

miután a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene a pénzmosási és terrorellenes pénzügyi szabályok megsértéséért.

A botrány tavaly kezdődött, ekkor vádolta meg az ausztrál pénzügyi hatóság a bankot törvénysértő magatartással. Ha az Ausztrál Szövetségi Bíróság elmeszeli pénzintézetet, ez az összeg rekordot jelenthet a földrésznyi ország történetében.

A Commonwealth Bank of Australia egyik fiókja Forrás: AFP/William West

A szabálysértések nagy része a pénzintézet bankautomatáihoz kötődik, amelyekben bankon kívüli ügyfelek alkalmanként akár 20 ezer ausztrál dollárnyi készpénzt is el tudtak helyezni név nélkül. Emellett a Commonwealth Bank elmulasztotta határidőben bejelenteni a 10 ezer dollár feletti tranzakciókat.

Ráadásul olyan ügyfeleknek is tranzakciós díjakat számítottak fel, akikről tudták, hogy időközben már elhunytak. A múlt hónapban a bank azt is elismerte, hogy közel 20 millió ügyfél nyilvántartása egyszerűen elveszett.

A törvénysértések azért számíthatnak különösen súlyosnak, mert a hatóságok szerint a tisztázatlan pénzmozgások elősegíthették terrorista-merényletek elkövetését és a szervezett bűnözői csoportok által folytatott drogkereskedelmet.