Századvég: a Világbank figyel a magyar elemzőkre

grafikon, emelkedés
Erősödik az európai kiskereskedelem, némi egyenetlenséggel
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság kilátásait most már a Világbanknál is kedvezőbbnek, a magyarországi elemzőkhöz hasonlóan ítélik meg - erről beszélt Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági kutatócsoport-vezetője az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi intézet a januári 3,8 százalékos magyar GDP-növekedési előrejelzését 4,1 százalékra emelte a héten.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport vezetője kiemelte: annak hátterében, hogy jövőre és 2020-ban fokozatosan lassul a gazdasági növekedés világszerte, különféle kockázatok, így a jegybankok kamatemelései, a kereskedelmi háborúk veszélye és a geopolitikai feszültségek állnak.

Még nem jött el az ideje a kamatemelésnek

Az Európai Központi Bank egyelőre még nem indította el a kamatemelési ciklust, így a Magyar Nemzeti Bank is folytathatja a laza monetáris politikát - jelezte az elemző.

Egyre több derülátó nyilatkozat érkezik Magyarország gazdasági kilátásairól (illusztráció) Forrás: Pixabay

Azt nem lehet tudni, hogy egy újabb globális krízis mikor bontakozik ki, ugyanakkor ennek fenyegetésével szemben Magyarország mára sokkal védettebb

- mutatott rá a szakértő.

Regős Gábor kiemelte: miközben 2000 és 2012 között egyszer sem sikerült 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, hat éve ez már nem jelent problémát.

Jobban áll az ország abban a tekintetben is, hogy megoldotta a devizahitel-problémát, ugyanakkor "kis nyitott gazdaságként" a külpiacokon történő esetleges zavarok elengedhetetlenül kihatnának az ország gazdaságának teljesítményére.