Kiszámolták, mekkora gazdasági kárt okozott az Unióban a terrorizmus

Parsons Green
A police officer stands guard at a police cordon near to a house in Newport, south Wales, on September 20, 2017, as they continue their investigations into the September 15 terror attack on a London underground tube train carriage attack at Parsons Green station. Two men were arrested in Wales on Wednesday over last week's London Underground terror attack in which 30 people were injured, bringing the total number of people in custody to five, police said. The men, aged 48 and 30, were arrested under anti-terrorism legislation in Newport in Wales, police said, after a 25-year-old man was arrested in the same city on Tuesday. / AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
Vágólapra másolva!
A RAND Europe független elemzőintézet elkészítette átfogó jelentését arról, milyen károkat okozott a terrorizmus az Európai Unió országaiban - számol be az Independent. Az is kiderült, melyik országnak kerültek a legtöbbe az elszenvedett terrorcselekmények.
Vágólapra másolva!

Az elemzők – speciális modellek felállításával – azt vizsgálták, hogyan hatott a terrorizmus az EU országainak GDP növekedésére, és mekkorák voltak azok közvetlen gazdasági hatásai.

Nagyon sokba kerül

A 2004 és 2016 közötti időszak vizsgálata alapján, az Egyesült Királyság szenvedte el a legnagyobb veszteséget a terrorcselekmények következtében az Unió országai közül.

A RAND-nál úgy számolnak, 43,7 milliárd eurós, azaz

nagyjából 13,5 ezer milliárd forintnyi rést ütöttek az angol GDP-n a terrorcselekmények ebben az időszakban.

Összehasonlításul: ez az összeg valamennyivel több, mint Magyarország éves GDP-jének harmada.

Rendőr a tavaly szeptemberben történt Parsons Green-i támadás helyszínén Forrás: AFP/Geoff Caddick

A kutatók áttekintették a 2017-es támadások összefüggéseit is. Eszerint a tavaly a briteknél történt öt akció összesen 3,5 milliárd eurónyi kárt okozott.

Az elemzés szerint a második legnagyobb veszteség Franciaországot érte 12 év alatt, itt 43 milliárd eurós kárt okoztak a támadások, illetve azok hatásai. Spanyolország 40,8 milliárd euróval a harmadik helyre került ezen a listán.

Az összesített uniós gazdasági veszteség 2004 és 2016 között 180 milliárd euró volt.

Az elemzők azt is hozzátették, ehhez a döbbenetes összeghez nagyban hozzájárul a terrortámadásokról szóló híradások párhuzamossága. Azaz a támadásokról beszámolnak a hagyományos médiumok, és gyorsan terjednek az információk az ilyen cselekményekről a közösségi csatornákon is.

A kutatók szerint ez jelentősen megnöveli az események pszichológiai hatását.

Az emberek, valamint a vállalatok is úgy érzik ennek folyományaként, hogy nőtt az abban való érintettségük. A jelentés összeállítói szerint mindez kihat a vállalatok és az emberek gazdasági természetű döntéseire is.

A brit veszteség után, a francia GDP kapta a legnagyobb érvágást a 2004-2016 közötti időszakban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Malte Christians

Nem gondolnak a jövőre

Marco Hafner, az intézet vezető közgazdásza, úgy látja, hogy a jelentésből világosan kiolvasható az összefüggés a terrorizmus és a gazdasági vonatkozások között, mely utóbbiak elsősorban az emberek és a cégek viselkedésének megváltozásában nyilvánulnak meg.

Az elemző úgy látja, a terrorakciók a fogyasztói magatartást csak rövid időre befolyásolják.

A hétköznapi fogyasztási szint viszonylag rövid idő alatt visszaáll a megszokottra a támadásokat követően.

Ám a megtakarításokra, az egyének saját jövőjükbe való befektetéseikre ez az állítás nem érvényes.

Elemzők szerint a fogyasztást csak rövid távon vetik vissza a terrortámadások hatásai (illusztráció) Forrás: Image Source/Simon Potter

A kutatók úgy látják, a támadások következménye a „carpe diem" attitűd felerősödése, és a jövő iránti bizonytalanság. Véleményük szerint, ez egy olyan jelenség, illetve elnyúló folyamat, amelynek

gazdasági hatásai már egész Európában érezhetők.

Hafner és munkatársai szerint ez a bizonytalanság, a csak a mában való gondolkodás, a befektetési és a megtakarítási kedv csökkenése az, ami az igazi érvágást jelenti ilyen esetekben a uniós országok GDP-jében.