KSH: 3 százalék alatt maradt az infláció

Man buying beer in supermarket. 30s Adult Aisle Alcohol Beer Beer Bottle Buying Can Caucasian Choice Choosing Close-up Consumerism Customer Drink Front View Green Groceries Holding Horizontal Human Hand Indoors Jeans Lifestyles Liquor Store Men Merchandis
Mid-aged man buying beer in local supermarket. Vast beer aisle is in front of him with refrigerated beer bottles. Dressed in casual brown shirt with pulled back sleeves.
Vágólapra másolva!
Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal nőttek 2017 azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az áprilisival megegyező, 2,4 százalék volt májusban is.

A jövedéki termékek drágultak a legjobban

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és a járműüzemanyagok ára nőtt.

Az élelmiszerek átlagosan 3,8 százalékkal drágultak.

Illusztráció Forrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a főcsoportok többségénél az áremelkedés üteme mérséklődött áprilishoz képest, a maginfláció stabil, a növekvő bérköltségek hatása a szolgáltatások nagy részénél kevésbé jelent meg.

Az üzemanyagok áremelkedésének mértékét viszont fokozta, hogy ebben a csoportban 2017 májusában visszaesés következett be, így a bázishatás is jelentős - tette hozzá.