Valóra vált a szélenergia pártolóinak legrosszabb rémálma

szélturbina, szélfarm
The wind turbines are supplied with a lot of wind during the storm front "Friederike" in Alzey, Germany, 18 January 2018. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa
Vágólapra másolva!
Kilenc napja vannak szélenergia nélkül a britek, miután az időjárási körülmények megváltozása miatt, a szélturbinák többsége dolga végezetlenül álldogál - számolnak be arról energetikai portálok.
Vágólapra másolva!

A briteknél évről évre egyre nagyobb arányt képviselnek a megújuló energiák az ország energiaellátásában. Ahogy az Origo megírta, a termelés nő, az így előállított villamos energia egyre olcsóbb. De elég csak annyi, hogy néhány napig a szellő se rebbenjen, és máris megszólalnak a bezzegelő hangok.

Hiába nagy a kapacitás, ha nem fúj a szél

A szélturbináknak megfelelő időjárási körülmények között, Nagy-Britanniában ezek a berendezések akár több atomerőmű termelést is kiváltják. A rendelkezésre álló kapacitás az idei év első felében újra növekedett.

Az ország szélenergia-termelése már elegendő a háztartások harmadának ellátásához is.

Feltéve, ha fúj a szél.

Ezekben a napokban bizonyosan nem lehet így látni a brit szélturbinákat Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Most viszont a kilenc napja uralkodó szélcsend és a meleg idő miatt, a turbinák nem termelnek energiát. Ezek helyett a tartalékkapacitásokat kellett bekapcsolni a kieső mennyiség pótlására.

A pótlás pedig drága, egyúttal pedig az is látható, ezek nélkül nem is valósítható meg a pusztán szélenergiára épülő áramtermelés

- érvelnek a szélenergia ellenzői.

Az előrejelzések szerint, még legalább két hétig marad a most uralkodó időjárás, azaz legalább ennyi ideig nem lehet még számítani a széllel termelt áramra.

Visszasírják a fagyos telet

A szélenergia pártolóinak ezek a hetek nehéz időszakor jelentenek. Azok a huhogók, akik a szélenergia kiszámíthatatlanságával érvelnek, nem is hagyják lehullani ezt a magas labdát.

A szélcsend megmozgatta a kormányzati döntéshozatalt is. A kereskedelmi miniszter bejelentette,

a kormány "valószínűleg támogatni fogja" a Hitachival közösen Walesbe tervezett atomerőmű építését.

Illusztráció Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A londoni kormánynál ugyanis úgy látják, az atomenergia révén is elérhető az olcsó energia biztosítása a fogyasztók számára, ami egyben jóval nagyobb energiabiztonságot ad, mint szél- vagy a napenergia.

A szélenergia támogatói ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, elegendő csak megnézni a késő téli, kora tavaszi adatokat. A szokatlanul hosszúra nyúlt, viharokkal kísért kemény téli időjárásban a turbinák megállás nélkül pörögtek, és telepumpálták a hálózatot környezetbarát villamos energiával.