Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelés Oroszországban

nyugdíj öreg öregek idős
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
Oroszországban nyugdíjreformot hajtanak végre, amelynek részeként a férfiaknál 5 évvel 65, a nőknél 8 évvel 63 esztendőre emelik a nyugdíjkorhatárt. A változások a jövő évtől folyamatosan léphetnek életbe, egy legkevesebb ötéves átmeneti időszak közbeiktatásával. A reformtervezetet ezen a héten tárgyalja a kormány, majd a parlament elé kerül.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi oroszországi nyugdíjkorhatár a legalacsonyabbak közé tartozik a fejlett világban. Igaz, az átlagos életkor is igen rövid, a férfiaknál például mindössze 68 év. 2024-re, amikorra az új nyugdíjrendszert teljes egészében bevezetik, a férfiaknál átlagosan 70, míg a nőknél 80 év lesz az életkor felső határa. Előbbiek tehát öt évet tölthetnek majd nyugdíjban, ami a legrövidebbek közé fog tartozni a fejlett világban.

Forrás: Dreamstime

A Bloomberg beszámolója szerint Oroszországban mindenképpen változtatni kell a jelenlegi nyugdíjrendszeren, már a rövid távú tendenciák is ezt támasztják alá. Hiszen ha a jelenlegi trendek folytatódnak - és nem lesz változás a nyugdíjkorhatárban -, akkor a munkaképes lakosság száma négymillióval fog csökkenni az előttünk álló hat évben. Eközben a nyugdíjasoké hárommillióval emelkedik majd.

A 2030-as évek közepére a nyugdíjasok száma várhatóan meghaladja a munkaképes korú népességét.

Az oroszok közül sokan már idő előtt nyugdíjba mennek, elég, ha csak a nagy létszámú fegyveres testületekre gondolunk, de ezt a számot tovább növelik például a bányászok is. Egyre csökken tehát az aktív korú népesség, azaz egyre kevesebben vannak, akik eltartják a nyugdíjasokat.

Az elöregedő társadalom és a munkaképes korú lakosság csökkenése emellett Oroszországban is a gazdasági növekedés egyik legfőbb akadálya.


A jelenlegi nyugdíjrendszer kereteit egyébként elég régen, még a harmincas években fektették le, amikor az országban a várható élettartam mindössze 40 év volt.