Vihar előtti kármegelőzési tanácsok

Nem lehet megúszni, de ki lehet kerülni az új adót, új biztosítási adó, lakásbiztosítás, viharkár Demecserben
Vágólapra másolva!
Múlt hét péntek óta szinte folyamatosak az országon átvonuló viharok, amelyek jelentős mennyiségű esővel, jéggel és széllel járnak, így komoly károkat okoznak. Ezért az Aegon szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tanácsot, amellyel a viharkárok mérsékelhetők, megelőzhetők.
Vágólapra másolva!

Péntektől kezdődően az elmúlt hétvégén országos viharok okoztak károkat. Kedd reggelig majdnem ezer darab kárbejelentés érkezett a piacvezető lakásbiztosítóhoz. Az Aegon Magyarország ügyfelei által becsült kárösszeg meghaladja a 140 millió forintot, az átlagkár pedig 147 ezer forint.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A legtöbb kárbejelentés Bács-Kiskun megyéből (204 db) érkezett, ezt Pest (114 db) és a főváros (85 db) követte. A villámcsapás közel 370 esetben okozott kárt, de a vihar (189 db) és a felhőszakadás (167 db) is jelentős mértékben hozzájárult a károkhoz az Aegon ügyfeleinél.

Az Aegon Magyarország szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tanácsot, amellyel a károkat megelőzhetjük, vagy mérsékelhetjük még akkor is, ha hirtelen csap le a vihar.

Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenőrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva. Amennyiben nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le, betörheti az ablakot. Ráadásul a nyitva maradt nyílászárókon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget.

A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon. A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban.

Évente 35 ezer villámcsapás okozhat károkat Magyarországon. A drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, a villám okozta elektromos zárlat tönkre teheti a készüléket és akár tüzet is okozhat.

A villámcsapás okozta károk ellen a biztosítás mellett túlfeszültségvédelmi eszközökkel is védheti magát,

ha pedig elutazik, az elektromos berendezéseket húzza ki a konnektorból!

Illusztráció Forrás: Twitter

A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!

Készüljünk fel az áramszünetre, legyen könnyen elérhető helyen a működőképes elemlámpa!

Nyáron mindig fokozottan figyeljünk az időjárás-előrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is!

Mit tehetünk, ha hirtelen csap le ránk a vihar?

  • Az ajtókat, ablakokat zárjuk be!
  • Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket!
  • Ha nem otthon tartózkodunk, keressünk védett, stabil helyet!
  • Álljunk autónkkal biztonságos, zárt helyre!
  • Kerüljük el a fákat, épületeket, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • Védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól!
  • Tartsuk erősen a kisgyerekeket, ne szakadjunk el társainktól!
  • Maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől!