Új koncepcióval jelentkezik Indiában az IKEA

ikea
Tiszta villamos energiát is közvetít már az Ikea az Egyesült Királyságban
Vágólapra másolva!
Az IKEA egy hatalmas piac meghódítására készül: a jövő hónapban megnyitja első áruházát Indiában. A világ legnagyobb bútorkereskedelmi cége igyekszik mindenben alkalmazkodni a helyi elvárásokhoz: amellett, hogy az ételek természetesen az ottani ízvilágot tükrözik majd, a siker érdekében még hagyományos, „szereld össze magad” filozófiáján is változtat.
Vágólapra másolva!

Az első, több mint 37 ezer négyzetméteres egység az ország déli részén található Hyderabad városában nyílik meg. Története során először az IKEA saját – 150 fős - összeszerelő csapatot is létrehoz, amely a vásárlók otthonában fogja összeállítani a lapra szerelt bútorokat. A Reuters beszámolója szerint az ottani fogyasztók ugyanis azt szeretik, ha komplett, összeszerelt ágyakat, szekrényeket szállítanak nekik házhoz. Arrafelé az IKEA-t jellemző „szereld össze magad” helyett inkább a „szereld össze nekem” filozófia érvényesül a bútorkereskedelemben.

De a svédek semmit sem bíztak a véletlenre, hiszen a piacra lépést megelőzően még 800 indiai otthonba is ellátogattak, hogy testközelből mérhessék fel, hogyan, milyen körülmények között élnek az emberek a kontinensnyi országban.

Ennek köszönhetően teljes mértékben tudnak majd alkalmazkodni a különböző országrészek eltérő igényeihez, mert míg például a hyderabadi áruházban tágas, bútorozott blokkok lesznek, addig a később, Mumbaiban nyíló üzletben több terméket mutatnak majd be kisebb terekben, tükrözve ezzel a várost jellemző szűkösebb lakásméreteket.

Az IKEA növekedése néhány fejlettebb piacon az elmúlt időszakban lelassult, ezért keres most újabb lehetőségeket: India mellett például Chilében is megjelenik majd.

A jövő meglehetősen ígéretesnek tűnik az új piacon, mert míg az áruházlánc forgalma tavaly mindössze 4 százalékkal nőtt, addig az indiai bútorforgalom ennek több mint a kétszeresével.

Forrás: Pixabay

Indiában jelenleg jobbára kisebb vagy helyi bútorkereskedelmi cégek működnek. Az IKEA 2025-ig 25 áruház nyitását tervezi az ázsiai országban, amelyek közül az első négy a hagyományos városszéli raktáráruház-monstrum lesz. A későbbiek során azonban szeretnének nyitni újféle formátumok felé is.