Jelentősen nőtt az ipari termelés áprilisban

2018.06.13. 11:18

Jó adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal az áprilisi ipari termelésről. Mivel idén áprilisban több volt a munkanap, mint tavaly ilyenkor, ezért kiugró 7,8 százalékos a növekedés. Már nem csak az autóiparra támaszkodik az ágazat.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az áprilisra vonatkozó ipari termelési adatokat. Ebből az derül ki,

hogy áprilisban 7,8 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Ez nagy javulás a márciusi 2,4 százalékos csökkenéshez képest, az eltérést az okozza, hogy a munkanapok másképp oszlottak el idén, mint egy évvel korábban.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,9 százalékos volt a növekedés, míg az előző hónaphoz viszonyítva az ipari kibocsátás áprilisban 0,2 százalékkal emelkedett.

Audi gyár GyőröttForrás: Origo

Az év első négy hónapjában ipari termelés 3,8 százalékkal emelkedett.

Már nem kizárólag a járműipar határozza meg az ipari termelés növekedését - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára.

A járműipar mellett további három-négy húzóágazat alakult ki, az elektronikai iparág mellett a gumiipar, ahol 20 százalék feletti volt a növekedés, és a vegyiparban is két számjegyű bővülést mértek.

Ezek mellett már az egészségiparban és az élelmiszeriparban is megvan az a növekedési potenciál, amely biztosítja, hogy nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye.