Bekapcsolták a világ egyik legnagyobb, nagy sebességű ingyenes wifijét

2018.06.14. 11:54

Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága Indiáé, ahol rohamosan nő a korszerű elektronikai eszközöket használók száma, és ahol a vonathálózat hatalmas utasforgalmat bonyolít le. Most a világ egyik legfontosabb technológiai vállalata, a Google bejelentette, elkészült négyszáz vasútállomást lefedő hálózatával.

A keresőóriás az állami vasúttársasággal és egy távközlési szolgáltatóval közösen végezte el a fejlesztést - írja a Quartz.

Mumbaiból indulva

Narendra Modi miniszterelnök még 2015-ben látogatott Kaliforniába. Ekkorra datálható az a megállapodás, melynek eredményeként, elsőként Mumbai központi pályaudvarán vált elérhetővé a szolgáltatás, 2016 januárjában.

Mintegy 400 indiai vasútállomáson érhető el a Google nagy sebességű wifije (illusztráció)Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

India pénzügyi központja után más településeket is fokozatosan bekapcsoltak a hálózatba, melyet mostanra mintegy 8 millió ember használ.

Négyszáz állomásával az ingyenes, nagy sebességű nyilvános wifi-hálózat így a világ legnagyobbjai közé tartozik.

Időre, nem adatra korlátozzák

A Google jelezte, nem korlátozzák a csatlakozóknál az adatforgalom mennyiségét. Adataik szerint az átlagosan forgalmazott mennyiség 350 megabájt felhasználóként, a kapcsolaton töltött idő 30 perc körül mozog.

A vállalatnál elmondták: a nagy sebességű adatkapcsolat miatt úgy gondolják,

egyórányi időtartamnak elegendőnek kell lennie egy csatlakozási alkalommal, egy felhasználó számára.

Az amerikai vállalat és indiai partnerei vizsgálják azt, hogyan lehetne hasonló hálózatokat kiépíteni kórházakban, rendőrségi épületekbenForrás: AFP/robertharding/Tim Graham

Indiában az átlagos internetsebesség 4,1 megabit másodpercenként.

Ezzel a hatalmas ország Ázsia leglassabb internetét tudhatja magáénak.

Az amerikai óriás most azt közölte, nagy sebességű ingyenes wifi-hálózatuk sok fizetős hozzáférés sebességénél gyorsabb. Az együttműködés további szakaszában a Google indiai partnereivel közösen kórházakban, rendőrállomásokon és egyes irodákban is hasonló hálózatot építene ki.