Bűnbandák fenyegetik a Pepsi üzemét Mexikóban

Juan Carlos Huerta, Mexikó, újságíró-gyilkosság
Police and forensic personnel work near the car in which Mexican radio and television journalist Juan Carlos Huerta was killed in Villahermosa, in the southern state of Tabasco, Mexico on May 15, 2018. Huerta -the fourth journalist killed in 2018 in Mexico- was shot dead Tuesday, as the country mourned acclaimed reporter and writer Javier Valdez on the first anniversary of his killing. / AFP PHOTO / Carlos PEREZ
Vágólapra másolva!
Egyre agresszívabbá válnak a szervezett bűnözői csoportok Mexikóban, egyes régiók már szinte háborús övezetnek számítanak. A gyenge lábakon álló közbiztonság immár az ország gazdaságára is rányomja bélyegét, hiszen rövid időn belül a második multinacionális cég helyi érdekeltségét kellett bezárni.
Vágólapra másolva!

A PepsiCo mexikói palackozó és disztribúciós partnercége, a Grupo Gepp a bűnbandák szűnni nem akaró fenyegetései miatt kénytelen volt leállni a termeléssel – tudósított a BBC. Nem egészen három hónappal korábban hasonló okokból a Coca-Cola ottani partnere is ugyanerre a lépésre kényszerült. Az év elején pedig az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki a térségbe utazók számára a veszélyes bandák túlkapásai miatt.

A Grupo Gepp alkalmazottai arra panaszkodtak, hogy alvilági csoportok védelmi pénzt követeltek tőlük. Körülbelül százan dolgoztak a Ciudad Altamiranóban működő üzemben, amely az ország bűnözői csoportok által legjobban veszélyeztetett régiójában található.

A társaság közlése szerint a bezárás csak átmeneti időre szól, ám az alkalmazottak attól tartanak, hogy elvesztik munkahelyüket.

Főként, hogy a cég bejelentette: többé nem adottak a feltételek a folyamatos disztribúció biztosításához.

Munkában a mexikói rendőrség Forrás: AFP/Carlos Perez

Az áruszállítást végző teherautó sofőrök arra panaszkodtak, hogy fegyveresek rendszeresen megállították őket és pénzt követeltek, máskülönben lefoglalják az egész szállítmányt. Több banda is működik a térségben, amelyek tevékenysége egyre erőszakosabbá vált az elmúlt időszakban.

A kisvállalkozások szövetségének elnöke egyenesen háborús övezetként kezeli a várost, miután a bűnbandák már nem csak az áruszállító teherautókat támadják meg, hanem egész egyszerűen megrohamozzák magukat az elosztó-központokat.

A helyi vállalkozásokat pedig érthető módon negatívan érinti, hogy akadozik az áruellátás, mert a beszállító cégek egyre inkább ódzkodnak a szállítmányok elindításától a rájuk leselkedő veszélyek miatt.