Három részre darabolnák Kalifornia államot

Los Angeles, California, USA
Aerial view of los Angeles and city skyscrapers, California, USA
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban félidős politikai választásokat rendeznek az  ősszel, amelyek keretében Kaliforniában arról is voksolni fognak, hogy feldarabolják-e az államot három önálló egységre? Az ötlet egy milliárdostól származik, aki korábban még több részre tagolta volna fel a nyugati parti tagállamot.
Vágólapra másolva!

A három önálló államra történő feldarabolás ötlete a Szilícium-völgy egyik milliárdosától származik: Timothy Drapernek sikerült megfelelő számú aláírást összegyűjtenie kezdeményezéséhez, így a szavazócédulán erről is véleményt mondanak majd a kaliforniaiak.

A kaliforniai illetékes hatóságnál Draper tavaly szeptemberben terjesztette elő javaslatát: Észak-Kalifornia állam 40 megyéből állna, Kalifornia állam - benne Los Angelesszel - hat megyét foglalna magában és Dél-Kaliforniához a "maradék" 12 megye tartozna.

Amennyiben az állam lakosai megszavaznák a javaslatot, a kaliforniai törvényhozásnak 2019 januárjától egy esztendő állna rendelkezésére a megvalósításra.

- írta elképzelése indoklásában Draper a kaliforniai igazságügyi minisztériumnak.

Los Angeles, Kalifornia legnagyobb városa Forrás: AFP/Image Source/Pete Saloutos

A vállalkozásitőke-befektető Timothy Draper évek óta próbálkozik azzal, hogy Kaliforniát feldarabolják, de eddig még soha nem sikerült összegyűjtenie a szavazáshoz szükséges számú aláírást. Jelenlegi javaslata a 2014-ben közzétett tervezet módosított változata. Négy évvel ezelőtt azonban még hat részre szerette volna felosztatni az Egyesült Államok legnagyobb szövetségi államát.