A Samsung hatalmas dolgot vinne véghez 2020-ig

Samsung
SEOUL, SOUTH KOREA - JANUARY 12: A Samsung flag flies outside the company's headquarters on January 12, 2017 in Seoul, South Korea. The independent counsel team investigating the peddling scandal involving South Korean President Park Geun-hye and her confidant Choi Soon-sil summoned Samsung Group Vice Chairman Lee Jae-yong for questioning on charges of perjury as he allegedly lied about the money Samsung donated to Choi through multiple channels in the parliamentary hearings last month. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Samsung Electronics ma hivatalosan is bejelentette tervét, amelyben vállalja: 2020-ra 100 százalékban megújuló energiaforrásokra áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában. A vállalat honlapján tette közé a bejelentést.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai elektronikai gyártó cégek közül a Samsung az első, akit ilyen lépésre sikerült rábírni, hívja föl a figyelmet a Greenpeace a bejelentés kapcsán az Origohoz eljuttatott közleményében. A bejelentés így a Jászfényszarun található magyarországi gyárat is érinti. Az elektromosjármű-akkumulátorokat készítő gödi gyár egy másik Samsung-alvállalathoz, a Samsung SDI-hez tartozik.

Fontos bejelentést tett a Samsung Forrás: Getty Images/Chung Sung-Jun

Teljes átállást vállala a Samsung

A Samsung a honlapján is közzétett nyilatkozatában a következőket vállalja:

  • 100 százalékban megújuló energiára áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában – itt található 17 a vállalat 38 globális gyára, irodája és más létesítménye közül.
  • Csatlakozik a Carbon Disclosure Project (CDP) beszállítólánc-programjához [3], amely segít beazonosítani és kezelni az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat – és ennek révén intézkedéseket tesz a beszállítói láncát illetően is.
  • Nap- és geotermikus energiával látja el a fő félvezetőgyárait a dél-koreai Kjonggi (angol átírással: Gyeonggi) tartományban.

Hamarosan megjelenik a Samsung Electronics fenntarthatósági jelentése is, amely további részleteket mutat be a vállalással és a tervezett lépésekkel kapcsolatban.

Ha a vállalat következetesen véghezviszi a tervet, azzal csatlakozik a többi olyan innovatív, vezető üzleti szereplőhöz, akik felismerik az éghajlati válság sürgetését, és megmutatják, hogy lehetséges tenni egy élhetőbb jövőért, Magyarországon, Európában és a világ többi részén egyaránt – értékelte a bejelentést Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

2020-ra a Samsung kizárólag megújuló energiákra támaszkodva képzeli el működését Forrás: AFP/Roby Beck

Más nagyvállalatokat is érint a bejelentés

Az okostelefonok terén piacvezető Samsungra, mint a kulcsösszetevők egyik fő beszállítójára más nagy techvállalatok is támaszkodnak.

A vállalat 38 termelési helyszínnel és több mint 2000 beszállítóval rendelkezik világszerte.

A Samsung Electronics teljes energiagényének (amely 2016-ban 16 ezer gigawattórát tett ki) jelenleg mindössze 1 százalékát fedezik megújulók.

A Samsung Electronics Ázsia első elektronikai gyártó cége, amely megújulós célt tűz ki - jelezte Perger. Ez a vállalás óriási hatással lehet a cég hatalmas globális gyártási lábnyomára, és jól mutatja, mennyire elengedhetetlen az ipar részvétele a kibocsátáscsökkentésben és a megújulókra való átállásban - tette hozzá a környezetvédelmi szervezet munkatársa.

Tengeri szélerőmű (illusztráció) Forrás: AFP/William Edwards

A szervezet korábban a Samsung Electronics-nak célzottan szóló kampányt folytatott azért, hogy a vállalat minél nagyobb hajlandósággal kötelezze el magát a megújuló energiák kizárólagos használatában, példát mutatva ezzel más vállalatoknak is.

Az előző évekből a hasonlóan kimagasló teljesítményt felmutató Apple említhető példaként a megújuló energiákra való átállásban.

Ez a cég már 2012-ben vállalta a megújulók kizárólagosságát, és a saját tevékenységére vonatkozóan 2018 áprilisára teljesítette is azt.