Katapulttal lőnék fel a rakétákat az űrbe

űrhajó
The Soyuz-2.1b rocket carrying Russia's Meteor-M 2-1 weather satellite and other equipment lifts off from the launch pad at the Vostochny cosmodrome outside the city of Uglegorsk, about 200 kms from the city of Blagoveshchensk in the far eastern Amur region on November 28, 2017. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
A SpinLaunch startup azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szokatlan megoldást találtak a rakéták kilövésére. A projektet számos befektető támogatja, köztük az Airbus is, így a vállalat már 40 millió dollárt gyűjtött össze a terv megvalósításához.
Vágólapra másolva!

A SpinLaunch katapult segítségével sokkal olcsóbbá kívánja tenni a rakáték űrbejuttatását. A tudomány jelenlegi állása szerint hihetetlen sok energiára van szükség ahhoz, hogy egy rakéta elemelkedjen a földtől, ráadásul nagy mennyiségű üzemanyagot is elhasznál, így igen költséges megoldásnak mondható.

A Bloomberg szerint ahelyett, hogy üzemanyag és folyékony oxigén keverékét használnák a rakéta meghajtásához, inkább körbe-körbe kezdik el pörgetni, 5000 kilométeres óránkénti sebességgel, majd a megfelelő pillanatba elengedik.

illusztráció Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A SpinLaunch áramot használna a rakéták felpörgetésére, emellett pedig szeretnék lerövidíteni rakétafellövést megelőző előkészületi időt. Jonathan Yaney, a vállalat vezérigazgatója szerint ezzel a technológiával akár napi több rakétát is katapultálhatnának az űrbe,

az elsőt pedig a tervek szerint már 2022-ben elindítanák.

Várhatóan katapultálásonként 500 ezer dollárt kér majd a vállalat. Yaney hozzátette, hogy az űr hatákonyabb felderítéséhez okosabb, fejlettebb technológiákra és megoldásokra van szükség. A SpinLaunch emellett megújuló energiák használatával is képes lesz üzemelni, így nem kell majd veszélyes és környezetre káros anyagokat használniuk.

Érdekesség, hogy nem a SpinLaunch az első, amely hasonló technológiával kísérletezik, hiszen a NASA is foglalkozott ilyen berendezéssel, azonban az inkább egy centrifugára hasonlított. A NASA végül lefújta a projektet, mert nem volt eléggé költséghatékony.