Ha ilyen müzlit evett, akkor gyorsan forduljon orvoshoz

müzli gabonapehely kukoricapehely reggeli Az 5 legrosszabb étel, amit reggelire választhatsz
Vágólapra másolva!
A világszerte népszerű Kellogg's Honey Smacks gabonapehely miatt 31 amerikai államban van szalmonellajárvány, és már 73 ember betegedett meg szalmonellával, közülük 24-en kórházba is kerültek a Miami Herald értesülései szerint. Ez a fajta müzli tudomásunk szerint itthon nem kapható, azonban több online oldalról is be lehet szerezni, és a legnagyobb e-kereskedelmi oldalakon is rendelhető, így könnyen lehet, hogy néhány magyar háztartásban is ettek a szennyezett gabonapehelyből.
Vágólapra másolva!

A US Food and Drug Aministration (FDA, a magyar Nébih amerikai megfelelője) felhívta a lakosság figyelmét, hogy azonnal szabaduljanak meg minden Kellogg's Honey Smacks gabonapehelytől, egy nappal azután, hogy a vállalat megkezdte a termékek visszahívását. Ez a felelőse az Egyesült Államokban kitört, és már 31 államban terjedő szalmonellajárványnak. Eddig 73 ember betegedett meg, és közülük 24-en korházba kerültek.

A Miami Herald kiemeli, hogy a 32,9 százalékos arány sokkal magasabb, mint az az átlagos szalmonellajárványnál megszokott.

Az FDA arra kéri a fogyasztókat, hogy dobjanak ki minden érintett gabonapelyhet, függetlenül a kiszerelés méretétől és a lejárati dátumtól. Az FDA nyomozása megerősítette a feltételezést, miszerint a Kellogg's Honey Smacks a felelős a megbetegedésekért. A szalmonellával fertőzöttek közül 39 embert kérdeztek meg, közülük 14-en elmondták, hogy valóban ettek a gabonapehelyből.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A termékvisszahívás eredetileg a 15,3 unciás kiszerelésre vonatkozott, amelyeknek a UPC kódja 3800039103 és a 23 unciás dobozokra, amelyek 380004810 UPC kóddal futottak. Mindkettő esetben a termékek lejárai dátuma 2019. június 14-e volt.

A kisebb dobozok többek között az Egyesült Államokban és Mexikóban kaphatók, a családi kiszerelést, tehát a nagyobb dobozt csak az USA-ban lehet megvásárolni.

A Kellogg's közleménye szerint a vállalat már vizsgálja az esetet, a hibás pedig egy másik cég lehet, amely valójában a Kellogg'snak gyártja a Honey Smacks gabonapelyhet. Mivel egy ilyen külső vállalat gyakran több terméket is gyárt, nem lenne meglepő, ha nem csak a Honey Smacksszel lennének gondok.

Kellogg's Honey Smacks Forrás: Origo

A szalmonella az egyik legelterjedtebb élelmiszerekhez kapcsolódó megbetegedés, évente nagyjából 1,2 millió embert érint, és az esetek 2 százalékában van szükség kórházi kezelésre. Nagyon ritkán végződik halállal, de a legveszélyeztetettebbek az idősek és az 5 évnél fiatalabb gyermekek.