A legjobb vezérigazgatók listájára csak négy nő fért fel

Fortune's 100 Best Companies To Work For Event GettyImageRank3 Arts Culture and Entertainment
NEW YORK, NY - MARCH 09: Accenture, North America Chief Executive Officer Julie Sweet speaks onstage during Fortune's 100 Best Companies To Work For event on March 9, 2017 in New York City. D Dipasupil/Getty Images for Fortune/AFP
Vágólapra másolva!
A névtelen adatokon alapuló felmérésen a legjobb vezérigazgatókat rangsorolták a női alkalmazottak, azonban az ötven nevet tartalmazó listán csupán négy nő neve szerepel.
Vágólapra másolva!

Mind a Glassdoor, mind a LinkedIn rendszeresen készít olyan felméréseket, ahol a munkavállalóknak olyan, speciálisabb kérdésekre kell válaszolnia, mint hogy melyik cég a legértékesebb kulturális szempontból, vagy hol a legjobb a munka-magánélet egyensúlya.

Julie Sweet az Accenture vezírigazgatója Forrás: AFP/2017 Getty Images/D Dipasupil

Ehhez hasonlómódon készült a legújabb felmérés, ahol azt kérték, értékeljék a legjobb vezérigazgatókat a nők szemszögéből – a legnagyobb érdekesség, hogy ezen a listán csak négy nő neve szerepel.

Az ötven nevet tartalmazó lista első női neve a huszonkilencedik helyen található, Julie Sweet az Accenture vállalat vezírigazgatója,

őt követi a General Motors vezetője, Mary T. Barra a harminchetedik helyen, Marillyn Hewson a Lockheed Martin űrtechnológiai vállalat feje, valamint Amy Zupon, a Vertafore technológiai vállalat vezérigazgatója.

A rangsorhoz anonim módon, egy éven keresztül gyűjtötték a női véleményeket a kaliforniai központú Comparably kutatócég dolgozói.

A felmérés két kérdésből állt: „Hogyan értékelné a vezérigazgatót?" – erre egytől tízig kellett pontot adnia a válaszadónak, valamint „Elfogadhatónak tartja-e a menedzsment stílusát?" – erre pedig igen vagy nem választ kellett adni.

Illusztráció Forrás: AFP/Saul Loeb

A cégeknek legalább 500 alkalmazottat kellett foglalkoztatniuk, amelynek legalább a tíz százaléka nő, hogy felkerülhessen erre a rangsorra, ami a munkavállalói visszajelzéseken alapszik.

Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy sokkal kevesebb női vezérigazgató van, mint férfi: a Pew Research Center egyik tanulmánya szerint körülbelül a cégek tíz százalékát irányítják nők.

A lista első helyezettje Craig Jelinek, aki a Costco nagykereskedelmi áruházlánc vezetője, a második helyen Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója található. Ráadásul a Costco rendszeresen szerepel előkelő helyeken a dolgozói vélemények alapján, például a Glassdoor felmérése szerint a Costco alkalmazottai a leginkább elégedettek a juttatásokkal.