NAV: így lehet megúszni az adóbírság felét

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás, bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás,
NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás, 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Eddig több mint 4,9 milliárd forintot hozott az állami költségvetésnek az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezmény, ugyanis ugyanis azonnali befizetésre ösztönzi az adózókat.
Vágólapra másolva!

Az új adózás rendjéről szóló törvény januárban vezette be a feltételes adóbírság-kedvezményt, aminek a lényege, hogy

ha az adózó lemond az utólagos adómegállapításról szóló első fokú határozat elleni fellebbezési jogáról és határidőig megfizeti az adókülönbözetet,

akkor a NAV automatikusan elengedi a kiszabott adóbírság felét.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Május végéig 403 adózó mondott le az első fokú határozattal szembeni fellebbezési jogáról, és összesen 4 milliárd 719 millió forint adókülönbözetet, valamint 221 millió forint szankciós kötelezettséget rendeztek is.

Azok, akik teljesítették az adóbírság-kedvezmény feltételeit, automatikusan mentesültek összesen 504 millió forint adóbírság megfizetésétől.

Ha ezzel a lehetőséggel nem él az adózó, a jogszabály csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén engedi az adóbírság mérséklését. Bevétel-eltitkolás vagy hamis bizonylatok esetén erre egyáltalán nincs lehetőség.

A NAV honlapján elérhetőek az ehhez szükséges ajánlott formanyomtatványok.