Újabb gyorséttermi lánc száműzi az antibiotikummal tömött csirkehúst

amerikai csirkecomb
Vágólapra másolva!
A Pizza Hut bejelentette, 2022-ig valamennyi, az USA-ban lévő étterméből kivezeti az antibiotikumokkal kezelt csirkehúst.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint, ezzel a vállalat az egészséges táplálkozás és az életmentő gyógyszerek megóvása érdekében tesz újabb lépést.

Kettős célt szolgál

Az étteremlánc tájékoztatásában közölte, a jövőben csak olyan csirkehús kerülhet a vásárlóiknak, vendégeiknek készített ételekbe, mely nem tartalmaz a humán gyógyászatban is használt antibiotikumot.

Fontos bejelentést tett amerikai éttermei vonatkozásában a Pizza Hut Forrás: AFP/2012 Getty Images/Kevork Djansezian

A cég egyik vezető munkatársa azt nyilatkozta, céljuk, hogy az ügyfeleknek ne csak ízletes, hanem az egészségüket is szolgáló ételeket szolgáljanak fel.

Az antibiotikumok nélküli élelmiszerfogytás ugyanis kulcsfontosságú lehet a közeljövőben, akkor, amikor egyes kutatók várakozása szerint korábban nem ismert,

minden kifejlesztett szernek ellenálló baktériumok támadhatják meg az embereket.

A humán gyógyászatban is használt antibiotikumok igen nagy arányát, mintegy 70 százalékát ugyanis az élelmiszeripar – elsősorban a húsfeldolgozás – és a tejipar hasznosítja.

Ennek az a jelentősége, hogy az élelmiszerfogyasztás révén,

a szervezetbe kerülő antibiotikumok ellen nagyobb eséllyel alakítják ki védettségüket az emberi testet egyébként támadó kórokozók.

Ez pedig ahhoz vezethet, hogy hosszabb távon az ember védtelenebbé válik a tudósok szerint hamarosan fenyegető veszélyt jelentő „szuperbaktériumok" megjelenésekor.

A másik vonatkozást pedig az jelenti, hogy így az antibiotikumok gyártásán is spórolni lehet.

2022-től nem lesz antibiotikum a Pizza Hutnál felszolgált csirkeételekben Forrás: Stirilekanald

Mintaadó magatartás

A Pizza Hut vállalását egyelőre az Egyesült Államokban található éttermeire terjesztette ki. A döntés kiterjed a WingStreet brand egységeire és csirkés termékeire is.

A bejelentést több egészségügyi szakértő üdvözölte.

Hozzátették, abban bíznak,

az étteremlánc ezzel a lépésével példát mutathat más, hasonló profilú vállalatoknak is.

Nem a Pizza Hut az első, mely megszabadulna az antibiotikumokkal kezelt alapanyagoktól éttermeiben. Korábban hasonló állásfoglalást tett közzé a KFC és a McDonald's is.