A csaló bankvezér, aki térdre kényszerítette Írországot

2018.06.22. 10:46

David Drumm, az egykori Anglo Irish Bank (AIB) vezérigazgatója hatéves börtönbüntetést kapott. Ez a leghosszabb időtartamú börtönbüntetés, amit bankcsőddel kapcsolatban valaha kiszabtak. Emellett a pénzintézet bedőlése az eurózóna legnagyobb összegű állami mentőcsomagjához vezetett.

A 2008-as pénzügyi válság idején Drumm két másik vezetőtársával és egy rivális pénzintézet vezetőjével összejátszva azt a látszatot keltette a részvényesekben, mintha a bank a valóságosnál 7,2 milliárd euróval nagyobb fedezettel rendelkezne. Az éves pénzügyi kimutatást úgy sikerült kozmetikázniuk, hogy az egyik versenytárs, az Irish Life&Permanent bank ideiglenesen rendelkezésükre bocsátotta ezt az összeget.

Ebben az időszakban az egész ír bakszektoron végigsöpört a válság, s 2009-ben az AIB is összeomlott, miután a pénzükért aggódó betétesek megrohamozták a pénzintézetet. Végül az ír államnak kellett megmentenie a helyzetet egy 29 milliárd eurós bankmentő-csomaggal. Az ügyben a másik két gyanúsított 2-3,5 évig terjedő börtönbüntetést kapott - olvasható a Guardian beszámolójában.

 

David Drumm, az egykori Anglo Irish Bank volt vezérigazgatójaForrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Az Anglo Irish Bank ma már a negatív jelképe a nyakló nélküli lakáshitelezésnek, amely átmenetileg fellendítette ugyan a Kelta Tigris ingatlanpiacát, később azonban a kialakult jelzálog-hitel buborék térdre kényszerítette az egész országot.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK