Banánra cserélheti a gyémántot ez az ország

banán, banánültetvény
Bananas trees are pictured at a plantation in Los LLanos de Aridane, on the Spanish Canary Island of La Palma, on September 12, 2017. / AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
Vágólapra másolva!
Banánipari bumm előtt áll Angola, számol be arról az Afrcianews. A délnyugat-afrikai országban a „zöld aranynak” hívott növény járulhat hozzá a gazdasági diverzifikációhoz, azaz a gazdaság kőolajtól való függéségének felszámolásához.
Vágólapra másolva!

Kamerun és Elefántcsontpart mellé zárkózik fel Angola, belépve ezzel a banánexportáló afrikai országok sorába.

Kétéves sikertörténet

2016 nagy jelentőségű év volt az angolai banántermesztés számára. Májusban 17 tonnás banánszállítmány indult el az ország egyik kikötőjéből Portugáliába.

Ez 40 év után az első alkalom volt, hogy Angola exportgyümölcsöt küldött Európába.

Korábban a 27 évig tartó polgárháború előtt jelentős mennyiségű kávét és cukornádat is szállító ország, a káoszba és a vérontásba süllyedve, jó időre eltűnt a globális mezőgazdasági térképről.

Banánfa termése Forrás: AFP/Desiree Martin

A 2016-os banánszállítmány elindulásának ezért szimbolikus jelentősége is volt, több mint egy évtizeddel a polgárháború lezárása után. Sokan annak jelét látták abban, hogy több ágazatra épített gazdasági fejlődés indulhat meg az országban.

Ahogy az Origo megírta, a politikai és gazdasági elitváltás szakaszába lépő Angola nagy fontosságú szektorok részbeni privatizálásába fogott, ezzel párhuzamosan pedig megpróbál szakítani az ország működését átjáró korrupcióval.

Angola két legfontosabb exportcikke a kőolaj és a gyémánt.

Előbbi jelentősége óriási: a GDP mintegy harmadát, az exportteljesítmény 90 százalékát adja.

Árának beszakadását pedig nagyon megsínylette az ország gazdasága. Míg 2014-ben 125 milliárd dollárnyi GDP-t termelt az ország, addig 2016-ban már csak 95 milliárdot, 2017-ben pedig nagyjából 80 milliárdot (a mérvadó források szerint egyelőre nem állnak rendelkezésre letisztázott adatsorok a tavalyi év teljesítményéről).

Ráadásul Angola a bevételek jelentős részét el is kell hogy költse. Az ország számos élelmiszerből importra szorul, de jelentős összegeket emészt fel a közszolgáltatások és az állami apparátus működtetése is.

Angola fővárosa, Luanda Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Jöhet a banán

A világ banánexportjának éves teljesítménye 11 milliárd dollár körül mozog. A piac negyedét Ecuador látja el, mellette más dél- és közép-amerikai országok kivitele is jelentős. Kamerun a 12. a 2017-es listán.

Angola most erre a piacra akar belépni, ha nem is egyik pillanatról a másikra, de szép fokozatosan.

Az afrikai államok jelenleg a világ banánexportjának alig 3 százalékát adják, ellenben az innen érkező banán viszonylag olcsó.

Fontos szempont továbbá, hogy Angolában az EU finanszírozta programok keretében egyre inkább fenntartható banángazdálkodást valósítanak meg.

Egy munkás dolgozik a Total Fina Elf olajkútjánál az angolai Luandában Forrás: AFP/Martin Bureau

Angolában annyira bíznak a zöld arany sikerében, hogy nemrégiben nemzetközi banánvásárt is rendeztek, ahol mintegy 150 hazai és nemzetközi banánipari szereplő jelent meg.

Az ország közben növeli kivitelének mennyiségét.

Csak az állami kézben lévő vállalat havonta most már 70 tonna banánt exportál Portugáliába.