Hol vegyünk lakást, ha ki akarjuk adni?

Budapesti lakáspiac, alacsony ingatlanárak, sok eladó lakás, Szent István-bazilika
Vágólapra másolva!
Ellentmondásosan indult az év a fővárosi lakáspiacon. Miközben az újépítésű otthonok kínálata és az értékesítésre meghirdetett ingatlanok száma csökkent, a kereslet tovább erősödött. Az első negyedév végén 6800 lakás várt vevőre, 9 százalékkal kevesebb, mint a negyedév elején. A fejlesztők ezzel párhuzamosan – a két korábbi negyedévhez hasonlóan - 2230 otthon értékesítését kezdték meg, szemben az egy évvel korábbi 2700-zal. A keresleti oldal ugyanakkor tovább erősödött.
Vágólapra másolva!

Van, ahol már kétmillió forintba kerül egyetlen négyzetméter

A budapesti szabad újépítésű lakások átlagos négyzetméterára az év elején tovább emelkedett, így március végén már elérte a 730.000 forintot, szemben a múlt év végi 705.000 forintos, illetve a 2017 eleji 620.000 forintos átlaggal. Az eladó új lakások több mint negyede még mindig a XIII. kerületben található, ahol az átlagár 730.000 forint fölé emelkedett, megelőzve az újlakáskínálat közel 20 százalékát adó XI. kerület 715.000 forintos értékét.

Forrás: Cordia

Budán átlagosan 784.000 forintba kerül egy négyzetméter. Az árskála tetejét a belső budai kerületek bőven egymillió forint feletti fajlagos értéke jelenti, míg a nagy és sokszínű kínálattal rendelkező III. és XI. kerületekben 715-718.000 forint az átlag.

Pesten átlagosan 709.000 forintért kapható egy négyzetméter.

Továbbra is az V. kerület a legdrágább a maga közel kétmilliós négyzetméterárával, majd a VI. és a VII. kerület következik 900.000 forint fölötti átlaggal. A VIII. és IX. kerületben 700.000 forintos, a IV. és a X. kerületben pedig valamivel 600.000 forint feletti átlagárral számolhatunk.

Hol vásároljunk lakást, ha ki akarjuk adni?

Az új lakások ára és a bérleti díjak kerületenként és városrészenként is változatos képet mutatnak. Hosszútávú kiadás esetén az új, újszerű vagy azzal megegyező minőségben felújított (de nem luxus és nem panorámás) garzonok átlagosan 125.000, a kétszobás lakások 168.000 forint havi bérleti díjért adhatók ki, míg a háromszobásokkal 200.000 forint fölötti bevétel is elérhető. A hosszútávú bérleti piac legnépszerűbb termékének számító kétszobás otthonok havi bérleti díja – a lokáció függvényében – 120.000 és 200.000 forint között szóródik.

Forrás: Cordia

„A lakáskiadást tervező ingatlantulajdonosok, befektetők szempontjából alapvető fontosságú kérdés a megtérülés, vagyis az, hogy a lakás vételára mennyi idő alatt jön vissza a havi bérleti díjakból. Bár tény, hogy a legmagasabb bérleti díjak azokat a kerületeket jellemzik, ahol az új otthonok átlagos négyzetméterára a legnagyobb, a vételárat mégsem az itt elhelyezkedő ingatlanok termelik ki a leggyorsabban" – hívja fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója. A szakember szerint érdemes óvatosan bánni a legolcsóbb, külső kerületekkel is, hiszen – bár elvben itt ígérkezik a leggyorsabb megtérülés – ezeken a területeken annyira szűk a bérleti piac, hogy kockázatossá teheti a befektetést.

A kétszobás lakások piacán a legmagasabb havi bevételt a Nagykörúton belüli lakások biztosítják, átlagosan 190.000 forintot, ám ez a legdrágább lokáció is, hiszen az új lakások átlagos ára meghaladja az 1.100.000 forintot négyzetméterenként. (Az árakra erőteljes hatással van, hogy a területen elsősorban a lakások rövid távú kiadása a jellemző.) Itt fél évi bérleti díjból jön össze egy négyzetméternyi lakás, míg a terület külső, Nagykörúthoz közelebb eső, valamivel olcsóbb részein öt hónappal számolhatunk.

Forrás: Cordia

Ennél is gyorsabb, akár négyhavi megtérülést ígérnek a belső kerületek Nagykörúton kívüli részei, lényegesen alacsonyabb lakásárak mellett: a VI., VII., VIII. és IX. kerület külső területein átlagosan 699.000 forintos négyzetméterárral kalkulálhatunk.

A belvárosi kerületek után legnagyobb bérleti piaccal rendelkező kerületben, a 13. kerületben változatos kínálattal és befektetési lehetőségekkel találkozhatunk.

Az egyedülálló elhelyezkedésű Marina-parton a két szobás lakások bérleti díja átlagosan meghaladja a 190.000 forintot havonta, ehhez azonban magasabb, átlagosan 890.000 forintos négyzetméterár társul, azaz a megtérülés az öt hónapot közelíti.

A kerület Angyalföldi részén alacsonyabb, átlagosan 145.000 forintos bérleti díjért adhatók ki a kétszobás lakások, amivel az átlagosan 620.000 forintos négyzetméterár 4 hónap alatt jön vissza.
A XIV. kerület lakásárai és bérleti díjai az angyalföldihez hasonlóak, ám tulajdonosi szempontból előnyös, hogy kevesebb bérbeadóval kell versengenünk, mert a kerület nagyságához és lakosságához képest a rendelkezésre álló kiadó lakások száma itt igen alacsony (mindössze 150 lakás).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás?

Ha kétszobás, élhető méretű lakásban gondolkodunk, 30 millió forintból a VIII. és a IX. kerület külsőbb részeinek (Orczy-negyed, Magdolna-negyed, ill. Középső-Ferencváros külső része) kevésbé előnyös elhelyezkedésű, ám jobbára erkélyes lakásaiból választhatunk.

A Nagykörúttól sétatávolságra kifejezetten széles a 30 és 35 millió forint közötti újépítésű otthonok választéka, akár a számos egyetem közelében található projektekben is. Ezen az áron a VIII. és a IX. kerület rohamosan megújuló részein (Csarnok-negyed, Losonci-negyed, Középső-Ferencváros rehabilitációs területe és annak szomszédsága) közel 50 négyzetméteres, erkéllyel rendelkező lakások kaphatók.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Belvárosban a legkisebb befektetéssel a VI., a VII. és a VIII. kerület Nagykörúthoz közelebb eső részeinek szűk kínálatából tudunk új otthont vásárolni: a szűkös kínálatból választva 35 millió forintért egy alig 40 négyzetméteres, kétszobás ingatlanra tehetünk szert.

A XIII. kerületi Marina-parton a legalacsonyabb áron egy 40 négyzetméteres, a Dunától távolabb eső, nem panorámás, ám nagyobb terasszal rendelkező lakást vásárolhatunk, már 33 millió forintért.

A hasonló, de kilátással rendelkező és vízparthoz közeli lakások viszont legalább 38 millió forintba kerülnek. A kerület Angyalföldi részén bőven válogathatunk 30 millió forint alatt is: egy 45 négyzetméteres, kétszobás lakás itt már 28 millió forintért megvehető.

A bel-budai területek a jelenlegi árakat és bérleti díjakat figyelembe véve inkább a saját otthont keresők számára számítanak optimális célpontnak. Mivel itt alig van beépíthető telek, szűkös a kínálat, és nem is találni 50 négyzetméter alatti és 47 millió forintnál olcsóbb kétszobás lakást.

Budán maradva a XI. kerület belső területein az újépítésű projektekben nincs kétszobás lakás 30 millió forint alatt: egy 50 négyzetméteres otthonért jellemzően 32,5 milliót kell adni. A XI. kerület irodáitól és bevásárlóközpontjaitól könnyen elérhető családias, kertvárosi (Madárhegy, Sasad) projektekben a kétszobás otthonok tágasabb lakásokat jelentenek, amelyekért legalább 36 millió forintot kell adnunk.