Baleset egy whiskey lepárlóüzemben, kilencezer hordó megsérült

Whisky, bourbon
Vágólapra másolva!
Egy whiskey raktározására szolgáló, fából készült épület kis híján teljes egészében összedőlt, megsérült benne 9 ezer hordónyi whiskey. Egy, még a múlt század negyvenes éveiben épült raktár roggyant meg az évtizedek súlya alatt az egyesült államokbeli Kentucky államban, a bourbon whiskey hazájában.
Vágólapra másolva!

A Barton 1792 Distillery nevű cég által Bardstown városkában üzemeltetett raktárbázis 18 ezer hordónyi mennyiség tárolására alkalmas ebből a nemes nedűből.

Ennek nagyjából a fele sérült meg, azt jelenleg még vizsgálják, hogy hány hordó tartalmát lehet megmenteni.

A baleset nem érinti a lepárlóüzem rendes működését, hiszen egy-két napon belül folytatódhat a normál üzletmenet. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mely márkákból mutatkozik majd némi hiány, illetve mely vásárlók felé esnek majd ki szállítmányok a baleset következtében - közölte a Bloomberg.

Senki sem sérült meg, mivel az épületben éppen nem dolgoztak. A raktár közelében található egy keskeny víziút, ám a vizsgálatok szerint a vízbe nem került semmilyen szennyeződés. A helyi környezetvédelmi hivatal szakemberei pedig mindent megtettek a környezeti károkozás elkerülésére.

Kentuckyban a bourbon whiskey előállítása felfutóban van, évi több mint 1,1 milliárd dolláros piacot jelent. A termelési és a raktározási kapacitásokat fejlesztik, és egyre több turistát csalogatnak üzemlátogatásokra.

Az államban működő lepárlóüzemekben több mint 6,6 millió hordó whiskey-t érlelnek hosszú éveken keresztül tölgyfahordókban, amíg a bennük tárolt itóka íze és színe megfelelővé nem válik.


Tűzeset egyébként már többször volt a helyi lepárlók valamelyik raktárában vagy üzemében, de olyan, hogy egy raktár fala leomlott volna, most fordult elő első ízben.