A sírrablók után, egészen másfajta tolvajokkal küzdenek Egyiptomban

Horizontal
A miniature model of the the Great Pyramid & Sphinx in Egypt, part of Gulliver’s Gate, a miniature world being recreated in a 49,000-square-foot exhibit space in Times Square, is seen during a preview April 10, 2017 in New York City. The exhibit will include miniature scale models of well-known sites and places from around the world. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION / / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Egyiptom a világ legnagyobb búzavásárlójának számít, az afrikai ország évente 200 millió dollár értékben vásárol a gabonából, többek között Magyarországról is. A nem megfelelő tárolás miatt azonban elterjedtek a lopások, amelyek a becslések szerint évente 3 millió dollárnyi kárt okoznak.
Vágólapra másolva!

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Óriási fejlesztések várhatók

A Blumberg Grain családi vállalkozás Floridában, amely tavaly decemberben 28 millió dolláros szerződést írt alá a gabonatárolók modernizálásáról. A fejlesztés 93 helyszínt érint.

A jelek szerint tehát a búza eltűnésében hamarosan fordulat várható.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Az első lépés, hogy a gabonának zárt tárolókat építenek, eddig ugyanis a nyílt telepekről meglehetősen könnyű volt lopni belőlük. Azzal, hogy a búza feje fölé tető kerül, máris nagyobb biztonságban van – mondta el a Reutersnek Peter Blumberg, a Blumberg Grain alelnöke. A fejlesztő cég hozzáteszi: a beruházás többi eleme a már bekészletezett gabonát tartja szemmel.

Jelentős megtakarítás érhető el a rendszerekkel

A Reuters már tavaly ősszel beszámolt arról, hogy a Blumberg Grain óriási beruházásokra készül az egyiptomi kormánnyal közösen.

Az országban évente betakarított mintegy 3,5 millió tonna gabona jelentős részét szabad ég alatt tárolják.

A tolvajok mellett nehezíti a gabonakérdést az is, hogy felhasználását, feldolgozási helyre juttatását, nem tudják hatékonyan megszervezni.

A gabonatolvajok is sok kárt okoznak az egyiptomi gabonában, ez is csökkenthető lesz az új tárolási rendszerekkel Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az együttműködés célja az, hogy 2019-re már rendelkezésre álljanak az új rendszerek, és mintegy 3 millió tonnát a betakarításból, azokra támaszkodva raktározzanak.

A KPMG felmérése szerint,

Egyiptom évente több mint 500 millió dollárt, azaz mintegy 135 milliárd forintot tud megtakarítani a tárolási, szállítási költségeken és most a lopásból eredő veszteségen,

akkor, ha elkészülnek a Blumberg megoldásai.

A floridai vállalkozás tárolási megoldásait a legjobbak közé sorolják a világon, elsősorban azért, más megoldásokhoz képest, jóval költséghatékonyabb rendszerekről van szó. A költségtényezőnek és élelmiszerbiztonságnak óriási szerep jut a növekvő népességű fejlődő országok lakosságának ellátásában.