Hongkongban megadóztatják az üresen álló lakásokat

City skyline viewed from Victoria Peak by night, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image NIGHT outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kon
City skyline viewed from Victoria Peak by night, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Hongkongot idén ismét a világ legdrágább városának nyilvánították, ugyanis a kínai városban a legmagasabb az ingatlanok ára, az állam pedig egy drasztikus lépéssel kíván megálljt parancsolni a kicsit sem enyhülő ingatlanpiaci áremelkedéseknek.
Vágólapra másolva!

Nem csökken a kereslet a hongkongi lakások iránt, annak ellenére, hogy a félautónom régió ingatlanárai a legmagasabbak és még mindig igen keresettek a kínai befektetők körében.

A város vezetése most úgy döntött, különadót vet ki azokra az ingatlanokra, amelyek üresen állnak,

ennek a hatékonyságát mind a beruházók, mind az elemzők megkérdőjelezik.

Illusztráció Forrás: robertharding/Fraser Hall/Fraser Hall

Az adóval a kínálat növelésére buzdítanák az ingatlantulajdonosokat.

Hongkong ezzel a lépéssel olyan városok példáját követné, mint Szingapúr vagy Vancouver, ugyanakkor szekértők szerint kétséges, hogy ez az egy lépés önmagában segíthet-e a kialakult helyzeten.

Egy hongkongi non-profit kutatóintézet májusban kiadott közvéleménykutatása szerint a válaszadók 77 százaléka elégedetlen a városban tapasztalható zsúfoltsággal – egy 20 négyzetméteres lakás 3 millió dollárba (838 millió forint) is kerülhet.

Ugyanakkor Hongkongban a talajjavítás nyomán megnőtt a szárazföldi terület nagysága, amely fölött is a város rendelkezik, így kezdhetnek el a jövőben újabb 13 ezer lakást építeni, bár azt elismerték, hogy ennél jóval többre lenne szükség.

Az egyik ok, amiért az elemzők kételkednek abban, hogy az új adó bármiben is segítene a helyzeten az az, hogy a városban 2017 végén csupán 9 ezer új, de üresen álló lakás volt, ez azonban az elkövetkezendő években változhat, mivel számos új ingatlan fejlesztése fejeződik be.