Helyreállítják a két Korea között a vasúti összeköttetést

Balatonboglár, 2018. június 14. Mozdony halad át a megújult balatonboglári vasútállomáson, ahol a Szántód-Kőröshegy - Balatonszentgyörgy vasútvonal korszerűsítésének és Kaposvár - Fonyód vonalszakasz felújításának átadóünnepségét tartották 2018. június 14-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Észak- és Dél-Korea közeledése jegyében a két ország kedden a határon átnyúló vasúti összeköttetés helyreállításáról és korszerűsítéséről állapodott meg – derült ki a tárgyalófelek Panmindzsonban folytatott egyeztetései után.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint először a két Korea közös szakértői csoportjának lesz feladata felmérni Észak-Koreában a vasútvonalakat, amelyeket össze lehetne kapcsolni a déli szomszéd hálózatával.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A szakértők júliusban a félsziget nyugati felén kezdenék meg munkájukat egy vasútvonalon, amely összeköttetést teremtene Szöul és a kínai határon fekvő Sinidzsu között. Ezt követően a félsziget keleti partja mentén futó vasúti összeköttetésen dolgoznának tovább.

A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a gazdasági együttműködés, beleértve a vasúti közlekedés helyreállításához mindenekelőtt a phenjani rezsimmel szemben elrendelt nemzetközi szankciók eltörlésére lenne szükség. A kommunista állam nukleáris programja miatt a nemzetközi közösség masszív gazdasági büntetőintézkedéseket rendelt el Észak-Korea ellen.

A vasúti szállításban való együttműködésről folytatott megbeszélésekkel a két ország tisztségviselői a Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető április végén Panmindzsonban született megállapodásának egyik pontját hajtották végre. Az eddigi tárgyalásokon megállapodás jött létre arról is, hogy a lehető leghamarabb helyreállítják a két ország közötti katonai kommunikációs csatornákat, illetve újabb találkozókat helyeztek kilátásba az egymástól elválasztott családok között.

A két ország az 1950-53-as koreai háborút követően 2007 decemberében állította helyre első alkalommal a vasúti szállítást a félsziget nyugati felében,

de újabb feszültségeket követően alig egy évvel később beszüntették ezt.