Lelkész volt a milliárdos csalássorozat strómanja

hacker maszkos alak
Hekker
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi bűnbanda egyik tagja, egy lelki pásztor ügyében kezdődött most bírósági eljárás New Yorkban, a brooklyni kerületi bíróságon. A lelkész mellett ukrán üzletember, bróker és számítógépes hekkerek voltak a bűnszövetkezet tagjai. Milliárdos tőzsdei csalássorozatot hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

Az ügy főszereplője egy ukrán származású, de az Egyesült Államokban élő üzletember, Arkadiy Dubovoy, aki korábban az építőipartól kezdve a jégkrémgyártásig számos területen kipróbálta már magát, mígnem az ezredforduló táján érdeklődése a tőzsdézés felé fordult. Ő lett az irányítója egy olyan bűnözői csoportnak, amely részvénypiaci kereskedőket, számítógépes hekkereket fogott össze, de még egy lelki pásztor is együttműködött velük.

Cégektől loptak el bizalmas információkat, amelyeket a tőzsdei kereskedésben felhasználva jókora, több mint 20 millió dolláros haszonra tettek szert.

Többek között a Home Depot, a Caterpillar és a Panera Bread nevű cégek gyorsjelentéseit és a gazdálkodásukra vonatkozó egyéb információkat szerezték meg - olvasható a Bloomberg összefoglalójában.

Forrás: AFP

Dubovoy azonban elővigyázatos volt: a 2011 és 2015 között megszerzett bennfentes információkkal nem a saját nevére kötött üzleteket, hanem egy strómant, a Philadelphia külvárosában működő szláv evangélikus baptista egyház lelkészét, Vitaly Korchevsky-t bízta meg ezzel a feladattal.

Az ügyben a harmadik főszereplő egy Vladislav Khalupsky nevű bróker volt. Csalással és összeesküvéssel vádolták meg őket. Dubovoy-t már 2015-ben letartóztatták, majd elítélték.